Nie wyobrażam sobie jesieni bez pysznych, sycących i rozgrzewających zup. Dziś chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na absolutnie przepyszną zupę z mojej ukochanej soczewicy. Jest łatwa do przygotowania, zdrowa, pyszna i niskokaloryczna, więc koniecznie ją wypróbujcie :-)
Składniki, które podaję wystarczą na przygotowanie 4 porcji, ale zapewniam was, że jest tak dobra, że warto od razu przygotować podwójną porcję. Tym bardziej, że drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza, a jej jedna porcja to zaledwie około 160 kalorii. Tę zupę możesz zamrażać.
Przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
200 gram czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
2 duże pory (potrzebna będzie tylko biała część)
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
szczypta brązowego cukru
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku (jeżeli ktoś nie lubi, można pominąć)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Odkrój od porów zieloną część i dokładnie je umyj. Pokrój w półplasterki. Obierz ząbek czosnku i posiekaj go w jak najdrobniejszą kosteczkę.
2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pory i czosnek i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty.
3. Soczewicę opłucz i wrzuć do garnka. Wlej bulion warzywny i dodaj liść laurowy. Gotuj tak długo, aż soczewica zacznie się rozpadać.
4. Do zupy dodaj pomidory z puszki (wraz z zalewą) i gotuj, aż zacznie wrzeć. Przypraw sokiem z cytryny i resztą przypraw podanych w przepisie.
5. Przed podaniem usuń z zupy liść laurowy. Zupę podawaj posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
UWAGA. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dania, zupę dopraw pieprzem cayenne i chilli.
Zupa z soczewicy? Soczewicy nie jadłam i nie umiem przyrządzać :)
Zgadzam się, że nic tak nie rozgrzewa jesienią, jak zupa z soczewicy! To samo mogę powiedzieć o curry z soczewicą, polecam :)
Curry z soczewicą uwielbiam!