Pieczarki i orzechy włoskie to przepyszne połączenie, które w Polsce jest niestety jeszcze nie do końca doceniane. Od dłuższego czasu staram się gotować jak najprostsze dania składające się z maksymalnie czterech, pięciu składników. Moim najnowszym odkryciem jest makaron z groszkiem. To jedno z najprostszych dań, więc nie spodziewałam się po nim niczego szczególnego, ale jak się okazało jego smak na prawdę pozytywnie mnie zaskoczył. O makaronie z groszkiem napiszę wam następnym razem, a dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na makaron z pieczarkami, orzechami orzechami włoskimi i parmezanem.
Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pecan, który mają bardzo podobny (może trochę bardziej słodkawy i delikatniejszy) smak.
Przepis na makaron z pieczarkami i orzechami włoskimi
Składniki:
400 gram makaronu typu wstążki
200 g pieczarek
4 łyżki masła
¼ szklanki posiekanych orzechów
50 gram tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Makaronu ugotuj al dente.
- Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodaj pokrojone na plasterki pieczarki i przysmażaj tak długo, aż zmiękną. Dodaj do nich orzechy i trzymaj na ogniu jeszcze przez około minutę.
- Danie podawaj posypane parmezanem. Możesz je udekorować kilkoma listkami bazylii.
Jak widzicie przygotowanie tego Dania jest banalnie proste i nie powinno wam zająć więcej niż około 20 minut.
No Comment