Pieczarki i orzechy włoskie to przepyszne połączenie, które w Polsce  jest niestety jeszcze nie do końca doceniane. Od dłuższego czasu staram się gotować jak najprostsze dania składające się z maksymalnie czterech, pięciu składników. Moim najnowszym odkryciem jest makaron z groszkiem. To jedno z najprostszych dań, więc nie spodziewałam się po nim niczego szczególnego, ale jak się okazało jego smak na prawdę pozytywnie mnie zaskoczył. O makaronie z groszkiem napiszę wam następnym razem, a dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na makaron z pieczarkami, orzechami orzechami włoskimi i parmezanem.

Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pecan, który mają bardzo podobny (może trochę bardziej słodkawy i delikatniejszy) smak.

 

Przepis na makaron z pieczarkami i orzechami włoskimi

 

Składniki:

400 gram makaronu typu wstążki

200 g pieczarek

4 łyżki masła

¼ szklanki posiekanych orzechów

50 gram tartego parmezanu

 

Przygotowanie:

  1. Makaronu ugotuj al dente.
  2. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodaj pokrojone na plasterki pieczarki i przysmażaj tak długo, aż zmiękną. Dodaj do nich orzechy i trzymaj na ogniu jeszcze przez około minutę.
  3. Danie podawaj posypane parmezanem. Możesz je udekorować kilkoma listkami bazylii.

 

Jak widzicie przygotowanie tego Dania jest banalnie proste i nie powinno wam zająć więcej niż około 20 minut.

Smacznego!

przepis na makaron z pieczarkami i orzechami