Uwielbiasz słodkie śniadania, ale dbasz o linię i brakuje ci pomysłów na niskokaloryczne śniadania na słodko? Dzisiejszy wpis dostarczy ci kilku kulinarnych inspiracji! Słodycze jak najbardziej mogą być częścią zdrowej i niskokalorycznej diety, o ile tylko będzie się je robić samemu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożyć je na śniadanie i stworzyć z nich pełnowartościowe posiłki dodające energii na cały dzień. Oto trzy najlepsze przepisy na przepyszne dietetyczne śniadania w wersji słodkiej. Oczywiście zabraknie w nich zwykłego białego cukru, ale za to pojawią się jego zdrowsze zamienniki, takie jak erytrol, syrop klonowy oraz… owoce!
3 pomysły na niskokaloryczne śniadania na słodko
1. Naleśniki z borówkami
Słodkie zdrowe śniadania kojarzą się zwykle z owsiankami, ale wszystkim tym, którzy mają już dość jedzenia rozmokniętych płatków owsianych, które nie mają jakiegoś niesamowitego smaku, warto polecić puszyste amerykańskie placuszki. Oczywiście zaserwowane w wersji mniej amerykańskiej – o obniżonej zawartości kalorii.
Do wykonania pancakes potrzebne będą: małe opakowanie jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, jajka w rozmiarze M, mąka kukurydziana, soda oczyszczona oraz borówki, syrop klonowy i opcjonalnie dowolny słodzik. Dwa mniejsze jajka należy wbić do miski i rozbełtać widelcem lub specjalną trzepaczką. Jeżeli chce się, by placuszki były bardziej puszyste, można oddzielić żółtka od białek, ubić białka z dodatkiem soli przy pomocy miksera, a dopiero potem wlać do nich żółtka. Do masy należy dodać następnie pół małej łyżeczki sody oczyszczonej, dwie płaskie łyżki mąki kukurydzianej oraz małe opakowanie jogurtu. Jest to również dobry moment na dorzucenie bezkalorycznego słodziku, jeśli tylko chce się, by to niskokaloryczne śniadanie na słodko miało jeszcze więcej pysznego słodkiego smaku. Placuszki powinno się smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek, po kilka minut z każdej strony (można to robić pod przykryciem). Gotowe danie można ozdobić na talerzu borówkami i polać je niewielką ilością syropu klonowego.
2. Sernik z tofu
Naleśniki są pyszne, ale gdy nachodzi ochota na jakiś domowy słodki deser, lepiej przygotować sobie dietetyczną wersję sernika, której podstawą nie będzie zwykły biały twaróg, a… tofu! W tym przepisie sprawdza się ono wprost idealnie. Do wykonania dania, prócz tofu, potrzeba jeszcze jednego dojrzałego banana, jednego jajka oraz ulubionej substancji słodzącej (najlepiej takiej, która nie będzie zawierać kalorii). Kostkę naturalnego tofu (ok. 180-200 g) należy zmiksować blenderem wraz z całym dojrzałym bananem, jednym średniej wielkości jajkiem i dowolną ilością wybranego słodzika (świetny będzie ksylitol, erytrol, ale też i naturalna stevia). Gdy składniki utworzą gładką jednolitą masę, wszystko należy przelać do foremki do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez mniej więcej 40 minut. Po upływie wskazanego czasu dietetyczne śniadanie na słodko jest już gotowe do spożycia, ale tworzy ono tak świetną bazę dla różnych dodatków, że aż szkoda byłoby go czymś nie uzupełnić. Dobrym dopełnieniem będą tutaj drobne świeże owoce (maliny, jagody i porzeczki), jak również dżemy i konfitury czy nawet masło orzechowe, o ile na to masło można sobie pozwolić, bo jest ono jednak produktem wysokokalorycznym.
Przeczytaj również: Jak zrobić smoothie?
3. Twarożek z owocami
Dwa powyższe przepisy na dietetyczne śniadania są trochę czasochłonne, tak więc raczej nie sprawdzą się w tych dniach, w których na przygotowanie wartościowego posiłku ma się dosłownie pięć minut. Wtedy można poratować się recepturą na słodki twarożek z owocami. Danie wykonuje się w pięć minut, a gdy nabierze się wprawy, robi się je jeszcze szybciej. Kostkę chudego twarogu należy zetrzeć widelcem wraz z dowolną ilością wybranego słodziku (stewii, ksylitolu lub erytrolu) oraz małym opakowaniem jogurtu islandzkiego typu „skyr”. Jednego banana należy pokroić na plasterki i dodać do masy, a następnie całość posypać obficie garścią jagód, malin bądź borówek. Twaróg świetnie skomponuje się również z płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. To dietetyczne śniadanie na słodko jeszcze lepiej smakuje w wersji schłodzonej, więc można przygotować je sobie wieczorem, a rano spałaszować w domu do kawy lub zabrać je ze sobą do pracy.
Jeżeli masz jakieś inne sprawdzone pomysły na niskokaloryczne śniadania na słodko, to koniecznie podziel się nimi w komentarzu pod tym wpisem!
No Comment