Zdrowe odżywianie to coś, czym niestety nie każdy się przejmuje. Dzięki wartościowej diecie można uniknąć w przyszłości naprawdę wielu chorób i aż do późnej starości wieść szczęśliwe życie. Moim absolutnym idolem w kwestii zdrowego życia i długowieczności, a także doskonałym przykładem na zbawienny wpływ zdrowej diety na ciało i ducha był Antoni Huczyński. Znany z serwisu YouTube „dziarski dziadek” żył aż 98 lat i miał w sobie tyle pozytywnej energii, że zawsze uśmiechałem się, oglądając jego filmiki, które szczerze polecam. Dodatkowo, mimo starości nadal miał sprawne ciało i ostry jak brzytwa intelekt. Uważam zatem, że każdy z nas powinien przynajmniej w małym stopniu uważać na to, co je, bo zdrowe odżywianie to inwestycja we własną przyszłość. Niestety, wielu ludzi znajduje wymówki i ma to w nosie. Jedni nie mają motywacji, inni pieniędzy, a jeszcze inni czasu. Dzisiejszy wpis dedykuję tym ostatnim. Przedstawię zatem kilka ciekawych propozycji na bardzo zdrowe i przede wszystkim szybkie do wykonania śniadania, które mogą dodać wam kilka lat życia, jeśli przestaniecie codziennie wpychać w siebie notabene szkodliwą szynkę z białym pieczywem i margaryną, a postawicie na pełnowartościowe posiłki z dużą ilością witamin. Zapraszam do czytania!
1. Wrapy wypełnione kiełkami
– tortille pełnoziarniste – dwie sztuki (50 g każda)
– hummus (może być smakowy, np. pomidorowy albo paprykowy) – trzy łyżki (razem około 50 g)
– kiełki rzodkiewki – dwie garście (można zamienić na świeży szpinak albo sałatę)
– mała papryka (około 80 g) (można zamienić na inne lubiane przez nas warzywo, np. ogórka, marchewkę, pomidora, rzodkiewkę)
Posmaruj tortille hummusem, posyp dużą ilością kiełków, dodaj pokrojoną w paski paprykę lub inne warzywa. Zawiń wrapy.
Wartości odżywcze (w przybliżeniu):
Kcal: 381
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany netto: 52 g
Białko: 13 g
Błonnik: 11,5 g
Uwaga: Szukaj w sklepie tortilli, które nie mają w składzie całej tablicy Mendelejewa. Możesz także wykonać je samodzielnie. W Internecie jest sporo przepisów na zdrowe, domowe wrapy.
2. Płatki owsiane z musem brzoskwiniowym
– dwie małe brzoskwinie (każda około 120 g)
– jeden niewielki banan (około 100 g)
– szklanka (250 ml) mleka sojowego (może być czekoladowe, jeśli wolisz opcję na słodko, ale nie będzie aż tak zdrowe)
-płatki owsiane- 50 gramów (nieco więcej niż połowa kubka)
– słonecznik (jedna łyżka/ 10 g)
Płatki musisz przygotować dzień przed upragnionym śniadaniem. Po prostu wsyp je do miseczki i zalej mlekiem sojowym, a potem wstaw na noc do lodówki. Dzięki temu nie musisz ich gotować ani myć rondelka, więc zaoszczędzisz trochę czasu.
Rano: Brzoskwinie wraz z bananem zmiksuj, by utworzyły mus. Dodaj mus do płatków i posyp całość słonecznikiem.
Wartości odżywcze:
Kcal: 518
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany netto: 72 g
Białko: 20,5 g
Błonnik: 15 g
3. Sałatka ogórkowa z sosem z awokado
– 1 ogórek (200 g)
– 150 gramów czerwonej fasoli z puszki
– Świeża bazylia- pięć listków (opcjonalnie- użyj płaskiej łyżeczki suszonej)
– 1/3 szklanki wody ( 85 ml)
– łyżka stołowa uprażonych nasion słonecznika (ok. 10 g)
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 awokado (130 g)
– szczypta pieprzu
Zmiel nasiona słonecznika, sok z cytryny, bazylię, awokado i wodę za pomocą blendera, aby powstał dressing. Dodaj do niego trochę pieprzu.
Ogórka pokrój w dużą kostkę i wrzuć do miski. Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do ogórka. Dodaj do całości dressing i wymieszaj dokładnie.
Wartości odżywcze:
Kcal: 562
Tłuszcze: 33 g
Węglowodany netto: 31 g
Białko: 20 g
Błonnik: 22 g
No Comment