Czasami w kulinarnej prostocie kryje się siła najwspanialszego, bo też doskonałego w swojej naturalności smaku. Tosty z awokado to taka klasyczna propozycja śniadaniowa, bogata w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze oraz mnóstwo dobrych witamin i minerałów.

Najzdrowsze tosty powstaną na pieczywie pełnoziarnistym. Dwie większe kromki żytniego lub razowego pieczywa (mogą być grubsze) należy podpiec w zwykłym opiekaczu albo przyrumienić na suchej patelni, aż zrobią się ciemniejsze i chrupkie. Następnie na patelni rozgrzać łyżeczkę zwykłego masła lub oliwy z oliwek i wbić dwa jajka, dzięki którym z tostów powstanie prawdziwe białkowe śniadanie, bogate w najlepsze jakościowo proteiny. Jajka powinny mieć ścięte białko, ale wciąż płynne żółtko, dlatego należy trzymać je na ogniu dosłownie kilka minut, najlepiej pod przykryciem, aby ich nie przesmażyć (dla smaku można też od razu posypać je solą i pieprzem). W czasie smażenia jajek awokado wydrążyć ze skórki, umieścić w miseczce i dodać odrobinę soku z cytryny, sporo pieprzu i trochę płatków chili, rozbełtać wszystko widelcem na zieloną pastę, a następnie nałożyć jej dużą ilośc na przygotowane wcześniej, przypieczone kromki.

Przeczytaj również: 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie na słodko

Bezpośrednio na tosty z awokado trafiają teraz dwa jajka sadzone, a na górę – dla ozdoby, lepszych wartości odżywczych i jeszcze lepszego smaku – garść ulubionych kiełków oraz odrobina drobno pokrojonej cebuli dymki. Przepyszne śniadanie białkowe gotowe w mniej niż dziesięć minut!