W stu gramach suchego makaronu kryje się około 350 kalorii pochodzących głównie z węglowodanów. Węglowodany proste stanowią podstawę każdego makaronu pszennego. W tym żytnim czy orkiszowym więcej jest węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, co sprawia, że takie makarony stają się bardziej wartościowe, bogatsze w witaminy i zdolne do lepszego zaspokajania apetytu.

Dania z makaronem mogą być pełnowartościowe i zdrowe, o ile odpowiednio się je zbilansuje. Skoro makaron stanowi źródło węglowodanów w posiłku, należy dodać do niego jeszcze jakieś źródło białka oraz zdrowych tłuszczy i trochę witamin w postaci warzyw lub owoców.

Przeczytaj również: Przepis na makaron z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i czosnkiem

Jaki makaron będzie najzdrowszy?

To już zależy dla kogo. Ogólnie rzecz biorąc najwięcej wartości odżywczych występuje w makaronach wykonanych z ciemniejszej mąki – gryczanej, żytniej lub orkiszowej, które są bogate w błonnik pokarmowy, mają dużo witaminy z grupy B, a także magnez i kilka innych substancji mineralnych. Warte uwagi są makarony wykonywane z roślin strączkowych, na przykład soczewicy lub grochu, w których występuje dużo więcej białka niż w „normalnych” makaronach i oczywiście spora ilość błonnika.

W przypadku gdy przepis wymaga użycia „zwykłego” pszennego makaronu, warto postawić na ten wykonany z pszenicy durum. Informacja o rodzaju pszenicy użytej do wyrobu makaronu musi pojawić się na opakowaniu produktu. Makarony jajeczne po części można uznać za ciut bardziej wartościowe od tych bezjajecznych właśnie z uwagi na obecność jajek, które zapewniają im wartościowe proteiny (jajka mają wprost idealne proporcje aminokwasów i zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, niewytwarzane przez ludzki organizm).

Z czym podać makaron, by było zdrowo?

Bazę posiłku tworzy makaron, więc teraz pora dodać do niego trochę białka i tłuszczu. W roli białka może wystąpić chociażby pokrojona pierś z kurczaka w przyprawach, kawałki podsmażonej wołowiny, łosoś (wędzony na gorąco lub zimno), jajka albo w wersji wegańskiej tofu, które wystarczy przysmażyć w przyprawach, by nadać mu ciekawego smaku i fajnego aromatu. Dania z makaronem potrzebują też tłuszczu w postaci oliwy z oliwek lub innego jakościowego oleju, oliwek lub orzechów. Jeżeli używa się łososia albo wołowiny, nie trzeba dużo dodawać dużo tłuszczu, gdyż są to mięsa z natury tłuste.

Danie świetnie uzupełni dodatek pomidorów (chociażby tych z puszki), które stworzą pyszny sos do makaronu albo po prostu garść dowolnych ulubionych warzyw – w postaci surowej, ugotowanej, upieczonej lub usmażonej. Wszystkie makarony przepisy zachęcają ponadto do korzystania ze świeżych ziół. Najzwyklejsze spaghetti bolognese smakuje o niebo lepiej, gdy zostaje posypane sporą porcją świeżej pachnącej bazylii albo świeżym oregano.

Czy makaron można podać na słodko?

Co ciekawe nawet w wersji na słodko makaron może pozostać produktem pełnowartościowym i może utworzyć w pełni zbilansowany posiłek. Do tego typu dań najlepiej użyć rurek wykonanych z mąki żytniej albo świderków z mąki orkiszowej. Białkiem w daniu będzie zwykły półtłusty twaróg wymieszany z odrobiną mleka i ulubionego słodzika, który wystarczy połączyć z truskawkami lub jagodami dla dodania pewnych witamin. Słodkie dania z makaronem świetnie komponują się z orzechami. Posypane orzechami włoskimi zostaną wzbogacone nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, które w diecie odgrywają bardzo ważną rolę.