Każda zmiana stylu żywienia wiąże się z pewnymi turbulencjami. Do nowego jedzenia zazwyczaj trzeba się przyzwyczaić, więc nawet jeśli na ten moment wydaje ci się, że dieta ketogeniczna totalnie nie jest dla ciebie, nie wydawaj ostatecznego wyroku, zanim nie pobędziesz na niej przez przynajmniej kilka tygodni, a najlepiej jeden pełny miesiąc. Czas minie szybciej niż ci się wydaje, a w jego trakcie powoli zaczniesz dostrzegać różne pozytywne zmiany zachodzące w twoim organizmie. Aby jednak było ci jeszcze łatwiej, możesz skorzystać z poniższych porad, które praktycznie zawsze wysuwane są wobec osób rozpoczynających przygodę z ketogenicznym żywieniem – to porady sprawdzone, udzielane przez tych bardziej doświadczonych, z których naprawdę warto skorzystać.
Polub się z tłuszczem
Jeżeli interesowałeś się już różnymi nowinkami dietetycznymi, zapewne przez lata byłeś przekonywany do tego, że tłuszcz jest twoim największym wrogiem. Unikałeś go jak ognia i starałeś się go na bieżąco ograniczać, podczas gdy teraz twoje podejście powinno być odwrotne, bo powinieneś się z tym tłuszczem polubić, a wręcz się w nim zakochać. Dla twojego organizmu jest to absolutnie jedno z lepszych źródeł energii. Dieta keto, która bazuje na tłuszczu, pozwoli ci chodzić w pełni nasyconym, bez uczucia głodu między posiłkami, a przy tym zawsze tryskać siłą, energią do pracy i ćwiczeń, świeżym umysłem oraz dobrym samopoczuciem. Dzięki diecie keto możesz również schudnąć bez ćwiczeń. Tłuszcz jest stopniowo przetwarzany w energię, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi i nie sprawia, że po godzinie od posiłku zaczynasz odczuwać zmęczenie, znużenie, a twój apetyt rośnie. W przeciwieństwie do białka nie jest on natomiast obciążeniem dla nerek, dlatego o ile nie masz jakichś większych problemów ze zdrowiem, absolutnie nie powinieneś się go obawiać.
Dbaj o odpowiedni rozkład makroskładników
Na samym tłuszczu nie da się jednak oprzeć całego normalnego jadłospisu, no bo jednak nawet w tłustych mięsach, olejach czy orzechach występują przecież dodatkowe makroskładniki, na które też powinieneś zwracać uwagę. Naturalnie rzecz biorąc dieta keto będzie zawierać dość duże ilości białka. Nie musisz się go bać, o ile z nim nie przesadzasz i celowo nie zaczynasz wybierać chudego nabiału albo chudych gatunków mięs i ryb – pilnuj po prostu, aby w codziennym jadłospisie tego białka przypadało mniej więcej 1 g na 1 kg twojej masy ciała. Węglowodanów spożywaj natomiast jak najmniej, zostawiając na nie dosłownie jakieś resztkowe przestrzenie w jadłospisie i poświęcając je głównie na warzywa, a przede wszystkim warzywa niskowęglowodanowe o niewielkiej ilości kalorii.
Baw się gotowaniem
Przykładowym keto posiłkiem mogłaby być golonka podana z awokado i smutną garścią rukoli. Nie myśl jednak, że dieta ketogeniczna jest dietą nudną, prostą i nieciekawą, bo choć niektórzy celowo konstruują ją właśnie w taki sposób, by jak najmniej czasu przeznaczać na gotowanie, no to jeśli wolisz bardziej urozmaicone kompozycje kulinarne, śmiało jesteś w stanie wyczarować dosłownie każdy „klasyczny” posiłek w wersji ketogenicznej – przeróżne ciasta, babeczki i omlety, różnego rodzaju kanapki, tradycyjne polskie obiady, a nawet i coś takiego jak czekolady. Musisz jedynie wsiąknąć w temat i powoli go zgłębiać. Zacząć obserwować osoby specjalizujące się w dietach ektogenicznych, szukać przepisów na keto dania w Internecie, a może i samodzielnie próbować wymyślać różne nowe potrawy. Nie zapominaj przy tym o ziołach, oliwie, olejach roślinnych i przyprawach, dzięki którym wszystko staje się lepsze, a które na diecie keto są oczywiście dozwolone i mogą być używane w niemalże nieograniczonych ilościach.
Dbaj o odpowiednie nawodnienie
Jedzenie to podstawa, ale gdy już mniej więcej zorganizujesz swój nowy jadłospis, pomyśl jeszcze o tym, by wprowadzić do niego większą ilość płynów. Dieta ketogeniczna potrzebuje tej dodatkowej wody, ponieważ początkowo może ona prowadzić do delikatnego odwodnienia, wynikające z odstawienia węglowodanów, które mają zdolność do łączenia się z cząsteczkami wody. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, staraj się przyswajać mniej więcej 3 litry wody na dobę. Szukaj jej także w niektórych warzywach oraz przyjmuj wraz z wywarami (na przykład mięsnym bulionem) oraz samodzielnie przygotowywanymi sosami.
No Comment