Tym razem możesz zakończyć wigilijne świętowanie bez dodatkowych kilogramów na wadze i bez kolejnych niechcianych fałdek. Wiele osób dostrzeże po wigilii większą liczbę na wadze, ale tak naprawdę to wszystko zależy wyłącznie od ciebie, bo jeśli tym razem twoje podejście do jedzenia będzie inne niż zazwyczaj, inny będzie też wpływ świątecznych potraw na twoją sylwetkę, wagę i samopoczucie. Możesz zresztą wybierać różne zdrowe potrawy wigilijne, skrywające mnóstwo dobrych wartości odżywczych, a stosunkowo niewiele kalorii, a więc takie, od których na pewno nie przytyjesz. Nie są to wcale jałowe czy bezpłciowe dania, a pełnoprawne wigilijne potrawy, które na spokojnie zdołają usatysfakcjonować twoje podniebienie.
Tradycyjne potrawy, które nie tuczą
Wigilijny klasyk, w wielu domach ważniejszy choćby i od karpia, to idealnie czerwony i intensywny w smaku barszcz, najczęściej podawany z uszkami, ewentualnie pierogami. Po zupę sięgaj śmiało i zajadaj ją do woli. Możesz wziąć sobie nawet dokładkę, bez żadnych wyrzutów sumienia, bo taki wigilijny warzywny barszcz, czasami gotowany jedynie na rybnym wywarze, jest lekką i wręcz dietetyczną zupą, która ma w sobie bardzo mało kalorii, a sporo żelaza, witaminy C i innych minerałów oraz witamin. Postaraj się jednak ograniczyć z uszkami, a jeśli już musisz, zjedz maksymalnie kilka sztuk, by nie podwyższać kaloryczności dania. Śmiało sięgaj również po zupę grzybową. Podobnie jak inne dietetyczne i nowoczesne potrawy wigilijne, ona także ma bardzo mało kalorii, a bardzo dużo dobrych składników odżywczych – zawiera miedzy innymi wiele witamin z grupy B, które mimo iż są charakterystyczne przede wszystkim dla mięsa, to w pewnych ilościach występują właśnie w grzybach i pod tym względem grzyby są prawdziwym ewenementem.
Niskokaloryczne ryby
Samą zupą najprawdopodobniej się jednak nie najesz, a już na pewno nie zaspokoisz psychicznego apetytu na wigilijne przysmaki, tak więc nawet nie próbuj kończyć wieczerzy na talerzu grzybowego wywaru lub barszczu, bo to ci się na pewno nie uda. Na wigilijnej kolacji zazwyczaj występują zresztą inne dietetyczne i zdrowe potrawy wigilijne. Dobrym wyborem zawsze będą potrawy z rybami, o ile nie zdecydujesz się na dużą porcję karpia, który jest akurat bardzo tłustą i wysokokaloryczną rybą, zwłąszcza gdy jesz go ze skórą i dodatkowym chlebem. Lepsza jest natomiast lekka ryba w galarecie lub lubiana w Polsce ryba po grecku z solidnym dodatkiem warzyw albo też po prostu najzwyklejsze w świecie śledzie, zwłaszcza te podane wyłącznie z cebulką, a nie z tłustym śmietanowym sosem. Do ryby dodaj surówkę, sałatkę lub kiszoną kapustę i dorzuć trochę suszonych owoców. Pieczywa staraj się wystrzegać, a jeśli już musisz, połóż na talerzu jedną kromkę razowca albo bułkę grahamkę, czyli pieczywo przygotowane z pełnego ziarna z dodatkiem błonnika.
Desery, od których nie przytyjesz
Wieczerzę kończy się deserem, którym w przypadki wigilii są na ogół różne ciasta z tłustymi kremami, makowce albo keks z dodatkiem bakalii. Z podanych propozycji wybierz raczej keks, na pewno nie tłuste kremy, a jeszcze lepiej sięgnij po piernik, który ma ciut mniej kalorii i odrobinę więcej wartości odżywczych z uwagi na dodatek miodu oraz mąki pełnoziarnistej i korzennych przypraw. Popatrz również wcześniej na różne nowoczesne potrawy wigilijne i poszukaj wśród nich propozycji zdrowszych odchudzonych deserów. Jeżeli nikomu nie powiesz, że ciasto zostało przygotowany w dietetycznej wersji, prawdopodobnie nikt się nawet nie zorientuje.
No Comment