Makaron z pesto to doskonały pomysł na ekspresowy obiad w stylu włoskim. Wystarczy mieć pod ręką ulubioną wersję sosu z oliwy i wymieszać go z ugotowanym al dente makaronem, a następnie posypać to wszystko startą mozzarellą lub parmezanem.

Pesto z bazylii można już kupić praktycznie w każdym trochę większym markecie, ale jeszcze lepiej wykonać je samodzielnie, by upewnić się, że nie będzie ono zawierać konserwantów i innych zbędnych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla naszego zdrowia. Warto od razu przygotować sobie większą ilość zielonego sosu, porozdzielać go do słoików i zachować na potem – na wypadek dni, w których nie będzie się mieć siły i czasu na kombinowanie z bardziej wymyślnym obiadem. Domowe pesto bazyliowe sprawdzi się również świetnie w upalne dni, kiedy nie będziecie mieli ochoty pocić się pół dnia przy garach.

Koniecznie sprawdź też: Przepis na pomidorowe gazpacho na lato.

Składniki:

  • duża doniczka bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 100 gramów startego parmezanu

Przygotowanie

Na samym początku w moździerzu należy utrzeć liście z jednej całej dużej doniczki bazylii, jeden lub maksymalnie dwa małe ząbki czosnku oraz dwie duże łyżki orzeszków pinii. Aby te orzeszki nadały masie fajnego lekko przypieczonego posmaku, wcześniej można lekko podprażyć je na suchej patelni, aby delikatnie ściemniały.

Teraz wszystkie składniki należy przerzucić do kielicha blendera. Prawdopodobnie masa będzie mocno sucha, tak więc śmiało od razu można dolać do niej przynajmniej 50 ml dobrej oliwy z oliwek (można i więcej) oraz parmezan starty na tarce o małych oczkach. Przepis na pesto nie mógłby się też obejść bez dodatku przypraw. Tutaj nie trzeba ich wiele, bo wystarczy użyć po prostu soli i pieprzu, choć warto zadbać o to, by pieprz był świeżo mielony, albowiem smakuje on zupełnie inaczej. Składniki trzeba oczywiście dokładnie ze sobą zblendować. Gdy utworzą one gładką masę, oznacza to, że pesto jest gotowe i śmiało można przekładać je do słoików albo… od razu zajadać!

Ten bardzo prosty i podstawowy przepis na pesto może stanowić świetną bazę do przygotowywania podobnych zielonych sosów. W końcu liście świeżej bazylii śmiało można zastąpić chociażby natką pietruszki. Prosta modyfikacja, a smak zupełnie inny!

Smacznego!