Polska kuchnia bez zupy pomidorowej – tego nie można dobie wyobrazić. Podobnie jak wielu innych dań. Czerwonego pomidora cenimy przede wszystkim za smak. Ma jednak wiele innych zalet, które warto znać i z nich korzystać!
Likopen – silny przeciwutleniacz, który zwalcza wodne rodniki, a co za tym idzie opóźnia procesy starzenia. Likopen zapobiega zawałom serca i nowotworom oraz pomaga w walce z cukrzycą i osteoporozą. Pomidory zawierają również między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, kwas foliowy. Dieta bogata w pomidory pomaga zatem w wielu schorzeniach, zapobiegając jednocześnie licznym chorobom. Pomidor chroni przed stanami zapalnymi, udarem, ma działanie moczopędne, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie, poprawia trawienie. Zalet jest sporo, dlatego warto dbać o to, by pomidor zagościł na stałe w naszej diecie.
Obecnie, kiedy trwa sezon na pomidory, chciałabym bardzo polecić wam jeden z moich ulubionych przepisów na gazpacho. Gazpacho jest genialną letnią alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej. Nie wiem, czy macie tak samo, ale mi w upały prawie wcale nie chce się jeść gorących potraw.
Przepis na pomidorowo gazpacho
Składniki:
1 długi ogórek
2 czerwone papryki
4 duże pomidory
1 mała czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 szklanki soku pomidorowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Posiekaj pomidory, paprykę, ogórka i cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę. Włóż warzywa do blendera, wlej sok pomidorowy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dodaj przyprawy i blenduj tak długo, aż gazpacho będzie miało konsystencję jak na zdjęciu.
Najlepiej smakuje po 2 godzinach, kiedy smaki się przegryzą.
Smacznego!
No Comment