O zdrowie najlepiej dbać od wewnątrz, wykorzystując do tego celu różne prozdrowotne produkty spożywcze, bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne i wszelkiej maści antyoksydanty. Wspaniałym energetycznym uderzeniem, które przy okazji pomoże usprawnić pracę serca, będzie dla ciała domowy koktajl pomidorowy, przygotowany z pomidorów zmiksowanych z dobrej jakości wodą bogatą w minerały oraz uzupełniony dodatkiem posiekanych ziół.

Sprawdź również: Przepis na niskowęglowodanową zupę pomidorowo-paprykową

Składniki (na 2 porcje)

Głównym składnikiem koktajlu będą oczywiście pomidory. Na dwie solidne porcje napoju najlepiej użyć czterech średniej wielkości pomidorów, ewentualnie dwóch większych – zwykłych lub malinowych – które kolejno trzeba sparzyć, czyli zalać je w miseczce sporą ilością wrzątku, by łatwiej było zdjąć z nich skórkę. Pomidorowy miąższ zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, by nie miał grudek, od razu dodając do niego jedną płaską łyżkę oliwy z oliwek oraz całą szklankę wody mineralnej (gazowanej lub nie). Aby w pomidorowym koktajlu pojawiło się więcej korzystnych wartości odżywczych, można dodać do niego cały pęczek drobno poszatkowanej natki pietruszki oraz pół pęczka poszatkowanego koperku. Z kolei dla wydobycia ciekawszego smaku i osiągnięcia działania wpływającego na przemianę materii zaleca się doprawić pomidorową bazę odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą imbiru i przede wszystkim ostrym chili. 

Przeczytaj również: Pyszne pomidorowe gazpacho na lato

Zmiksowany koktajl może zostać wypity od razu, bezpośrednio po przygotowaniu, ale w przypadku gdy spożywa się go w upalny gorący dzień, dobrym pomysłem będzie jego schłodzenie i dopełnienie go sporą ilością kostek lodu. Domowy koktajl z pomidorów śmiało można też przelać do dzbanka lub szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Dla poprawienia jego wyglądu w momencie podania zaleca się dopełnić go listkami świeżej bazylii albo nawet plasterkami świeżego zielonego ogórka, który wspaniale przełamie dość prosty i liniowy smak pomidorów.