Tak naprawdę nie wiem, dlaczego nazwałam przepis na tę zupę jesiennym. Przecież brokuł to warzywo, które bez problemu możemy dostać w sklepach przez cały okrągły rok. Chyba dlatego, że ta pora roku po prostu nieodłącznie kojarzy mi się z ciepłymi zupami. Prawda jest taka, że ani wiosną, ani latem żadna zupa (no może z wyjątkiem mojej ukochanej miso z tofu) nie smakuje mi tak dobrze jak jesienią i zimą. Z ciekawości zajrzałam sobie właśnie do kategorii „Przepisy” na blogu i rzeczywiście! Ostatni post z zupą – przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicą opublikowałam tu w październiku, czyli o zgrozo ponad rok temu.

Dzisiejsza zupa z brokuła to pyszny, gęsty, bardzo sycący krem. Do jego przygotowania niezbędny będzie blender, najlepiej ręczny. Jeżeli wśród swoich sprzętów kuchennych nie masz jeszcze tego urządzenia, bardzo polecam ci jego zakup, bo naprawdę ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków i przydaje się nie tylko do gotowania zup-kremów.

Składniki, jakie podaje poniżej są w ilości, jaka starcza nam do wykarmienia naszej czwórki, czyli dwóch dość żarłocznych dorosłych, jednego dziewięcioletniego niejadka i sześciolatka, który je za dwóch. Dodatkowo zostaje jeszcze jedna porcja zupy, którą Dawid zjada następnego dnia w przedszkolu na obiad. Darek swoją porcję posypuje zawsze parmezanem, ale nie bierzcie tego zbyt poważnie – on parmezanu dodaje do wszystkiego :-)

 

 

Pyszna jesienna zupa z brokuła

 

Składniki:

2 świeże brokuły (nie próbowaliśmy gotować tej zupy z mrożonego, więc nie wiem, jak by wyszła)

3 łyżki oliwy z oliwek

2 marchewki

1 duży ziemniak

1 szalotka lub cebula czerwona

3 ząbki czosnku

pół szklanki nerkowców

2 litry bulionu warzywnego (polecam ekologiczny, bez konserwantów)

spora szczypta pieprzu cayenne

sól himalajska i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj 2 litry buliony warzywnego.
  2.  Poszatkuj szalotkę lub cebulę, ziemniaka i marchewkę pokrój w kostkę, a brokuła rozdziel na drobne różyczki.
  3. Oliwę z oliwek wlej na patelnie i dodaj do niej szalotkę/cebulę, ziemniaka, marchewkę i brokuł. Oprósz odrobiną soli i smaż na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane nerkowce i smaż jeszcze przez minutę.
  4. Warzywa z patelni wrzuć do wrzącego bulionu warzywnego i gotuj przez jakieś kilkanaście minut – tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Dodaj pieprz cayenne i posmakuj zupę. Dodaj jeszcze trochę soli i zwykłego pieprzu, jeżeli będzie taka potrzeba.
  6. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym. Jeżeli lubisz parmezan tak, jak Darek, oprósz nim zupę przed podaniem.

Smacznego!

 

zupa z brokuła

zupa z brokuła przepis