Nie wyobrażam sobie jesieni bez pysznych, sycących i rozgrzewających zup. Dziś chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na  absolutnie przepyszną zupę z mojej ukochanej soczewicy. Jest łatwa do przygotowania, zdrowa, pyszna i niskokaloryczna, więc koniecznie ją wypróbujcie 🙂

Składniki, które podaję wystarczą na przygotowanie 4 porcji, ale zapewniam was, że jest tak dobra, że warto od razu przygotować podwójną porcję. Tym bardziej, że drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza, a jej jedna porcja to zaledwie około 160 kalorii. Tę zupę możesz zamrażać.

 

Przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

200 gram czerwonej soczewicy

1 litr bulionu warzywnego

2 duże pory (potrzebna będzie tylko biała część)

1 ząbek czosnku

1 puszka krojonych pomidorów w zalewie

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

liść laurowy

szczypta brązowego cukru

pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku (jeżeli ktoś nie lubi, można pominąć)

1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Odkrój od porów zieloną część i dokładnie je umyj. Pokrój w półplasterki. Obierz ząbek czosnku i posiekaj go w jak najdrobniejszą kosteczkę.

2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pory i czosnek i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty.

3. Soczewicę opłucz i wrzuć do garnka. Wlej bulion warzywny i dodaj liść laurowy. Gotuj tak długo, aż soczewica zacznie się rozpadać.

4. Do zupy dodaj pomidory z puszki (wraz z zalewą) i gotuj, aż zacznie wrzeć. Przypraw sokiem z cytryny i resztą przypraw podanych w przepisie.

5. Przed podaniem usuń z zupy liść laurowy. Zupę podawaj posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

 

UWAGA. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dania, zupę dopraw pieprzem cayenne i chilli.

 

Smacznego <3

zupa z soczewicy