Jesienią i zimą mamy tendencję do dokonywania wielu zmian niekorzystnych zmian w swoim żywieniu. Jemy więcej, bardziej tłusto i niezdrowo. Niestety może to prowadzić do poważnych komplikacji trawiennych. Zaparcia, wzdęcia, uczucie gazów i ogólne podrażnienie jelit to tylko niektóre problemy trawienne, które mogą się pojawić. Negatywnie wpływają one na układ pokarmowy i nasze samopoczucie. Jednak nawet największe problemy trawienne można naprawić kilkoma prostymi zmianami w diecie.

 

7 zmian w diecie, dzięki którym polepszysz trawienie

 

1. Dodaj kultury probiotyczne

Chociaż istnieją suplementy diety, które rzekomo mają zwiększyć ilość probiotyków, to na pewno nie będą się one równały z jogurtem naturalnym. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga przy podrażnieniu jelit.

 

2. Popijaj ziołową herbatę

Ogranicz lub porzuć picie kawy i czarnej herbaty. Wyeliminuj latte i koktajle zawierające kofeinę oraz napoje gazowane. Wpływają one negatywnie na jelita, powodując wiele poważnych problemów trawiennych. Pij herbaty ziołowe i zielone. Mają one właściwości lecznicze i zawierają mniej szkodliwych składników niż kawa, czarna herbata i gazowane napoje.

 

3. Zamocz ziarno przed gotowaniem

Czy wiesz dlaczego namaczasz fasolę przed gotowaniem? Fasola jest trudna do strawienia ze względu na zawartość kwasu fitynowego. Namaczanie niweluje ten problem. To samo dotyczy ziaren. Jeśli zamierzasz gotować owies lub rośliny strączkowe, takie jak groch, soja lub nawet soczewica, to najpierw je namocz.

 

4. Wyeliminuj gluten

Gluten jest największą przyczyną złego trawienia. Niezależnie od tego czy jesteś na niego uczulony czy nie. Ta trudna do strawienia mieszanina białek może powodować takie problemy trawienne jak: wzdęcia, gazy, zaparcia, a nawet biegunkę. Poza tym może powodować zmęczenie, zawroty głowy i bóle migrenowe. Gluten znajduje się w życie, jęczmieniu, pszenicy i innych formach pszenicy, w tym kamucie, kuskusie, durum i zielonym ziarnie pszenicy. Zastanów się nad jedzeniem bezglutenowego owsa, dzikiego ryżu, amarantusa i komosy ryżowej.

 

5. Umiarkowanie spożywaj surowe warzywa

To prawda, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, ale z drugiej strony jedzenie zbyt wielu surowych warzyw może powodować wzdęcia. Zawarte w nich lektyny mogą uszkadzać komórki naszego ciała, a szczawiany osłabiać kości i sprzyjać tworzeniu się kamieni w nerkach. Jedzenie surowych warzyw w stopniu umiarkowanym i gotowanie części z nich pomoże złagodzić objawy zaburzeń trawiennych i poprawić ogólny stan zdrowia.

 

6. Używaj łagodnych i kojących ziół

Jeśli cierpisz na podrażnienia jelit spróbuj ograniczyć spożycie czosnku, curry, papryki cayenne i innych ostrych przypraw. Jedz posiłki z delikatnymi, kojącymi ziołami takimi jak mięta, bazylia, szałwia, pietruszka i oregano.

 

7. Uważaj na ser

Wiele osób uważa, że sery są bardzo dobrym źródłem żywych kultur i dobrze jest je jeść zamiast jogurtów. Choć faktycznie sery je zawierają, to nie są przeznaczone dla osób cierpiących na problemy trawienne. Ser jest trudny do strawienia i może powodować zaparcia. Drożdże aktywne to zdrowa alternatywa dla sera, która ma fantastyczny, lekko serowy smak, ale nie powoduje żadnych szkód w układzie pokarmowym.

Przeczytaj również: Co jeść na drugi dzień po przejedzeniu.

 

A czy wy macie jakieś swoje triki na wprowadzenie pozytywnych zmian w diecie? Najlepiej takich, które sprawdziliście na własnej skórze (a raczej przewodzie pokarmowym). Dajcie koniecznie znać w komentarzach poniżej!