Rankiem wiele osób ma na wszystko bardzo mało czasu. W końcu każdy śpieszy się do pracy czy szkoły. Śniadanie jest jednak niezwykle ważnym posiłkiem i nie można tej kwestii lekceważyć. Na szczęście są potrawy, które można zrobić bardzo szybko. Co więcej – są one bardzo smaczne i dają nam energię na dużą część dnia. Do grona tych potraw zaliczają się oczywiście lubiane przez większość omlety. Jakie z nich będą najlepsze? Oto moje dwa ulubione przepisy na omlet w wersji słodkiej i wytrawnej.
Omlet na śniadanie: na słodko i na słono
Na słono: Omlet z pomidorami i szpinakiem
Nie dość, że jest bardzo smaczny, to jeszcze jego przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ilość potrzebnych produktów także jest niewielka. Wystarczy mieć takie składniki jak 4 jajka, 30 ml mleka lub śmietanki, pół pomidora, małą garść szpinaku, szczyptę soli, jedną łyżkę masła lub oleju oraz opcjonalnie jedną cebulkę dymkę.
Wykonanie jest niezwykle proste i nikomu nie sprawi zbyt wielu kłopotów. Na początek należy rozbić jajka w misce. Potem trzeba dodać mleko (lub śmietankę) oraz sól. Następnie wszystko trzeba ubić trzepaczką – aż do momentu dokładnego połączenia. Pomidory należy pokroić w drobna kostkę, szpinak w kwadraciki lub paseczki. Jeśli robimy nasz omlet z cebulką, to ją także trzeba posiekać.
Przechodzimy do pieczenia – wcześniej jednak trzeba oczywiście rozpuścić tłuszcz na patelni. Następnie można już wlać jajka. Po około pół minucie, należy mieszać specjalną szpatułką środek omletu, a następnie jeszcze raz rozprowadzić masę. Potem należy dodać skrojoną wcześniej cebulkę i warzywa. Po około 4-5 minutach masa powinna zacząć się ścinać. Wtedy należy złożyć omlet na pół, zostawić na gazie (jeszcze przez około jedną minutę) i dopiero wtedy wyłożyć na talerz.
Na słodko: Omlet z bananami
Do jego przygotowania potrzebujemy 2 jajka, małą szczyptę soli, dwie łyżki mąki pszennej, kawałeczek masła, 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru, sok z 1/4 limonki, sok z 1/2 pomarańczy, dwie łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie), a także jeden banan pokrojony na plasterki.
Przygotowanie też nikomu nie sprawi kłopotów i nie jest zbytnio czasochłonne. Białka trzeba oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a mąkę należy przesiać do miseczki. Należy rozpocząć od wysokich obrotów miksera, z czasem trzeba zmniejszyć prędkość i dodać wcześniej oddzielone żółtka i mąkę. Następnie trzeba rozpocząć nagrzewanie patelni (na średnim ogniu przez około pół minuty). Potem wyłożyć ubitą masę oraz zmniejszyć ogień na średnio-mały. Wtedy można smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty. Jeśli omlet zacznie skwierczeć należy go przełożyć na drugą stronę. Ją też trzeba smażyć (przez około dwie minuty). Po tym czasie możemy przełożyć omlet na talerz.
Taki omlet można podawać ze specjalnymi dodatkami w postaci karmelizowanych bananów w soku z pomarańczy. Jak je zrobić? Wystarczy jedynie podgrzać rondelek, wsypać cukier i skropić go sokiem z limonki. Potem wszystko trzeba wymieszać i podgrzewać (bez mieszania) przez około minutę – na średnim ogniu. Warto podkreślić, że cukier w tym czasie ma się rozpuścić oraz utworzyć gęsty syrop. Po około minucie gotowania zacznie on brązowieć. Wtedy należy wlać sok z pomarańczy i mieszając zagotować. Następnie dodać banana i podgrzewać na mniejszym ogniu. Pod koniec należy wlać likier, wymieszać i zdjąć naczynie z ognia.
Smacznego :-)
No Comment