Najbardziej podstawowym i zarazem ulubionym śniadaniowym daniem większości Polaków jest nic innego jak prosta, ale jakże smaczna jajecznica. Każdy ma na nią swój własny patent i każdy przygotowuje ją inaczej. Jak zrobić kremową jajecznicę, która nie będzie przypominać mało apetycznych suchych wiórków, a zachwyci właśnie tą kremową konsystencją i przyjemną wilgotnością, jednocześnie pozostając całkowicie ściętą? Poniżej znajdziesz moje kulinarne triki, które pozwolą ci przygotować najpyszniejszą jajecznicę na świecie.

Tajemnica kremowej jajecznicy

Taką jajecznica powinna być przygotowana na mleku, które wbrew pozorom idealnie pasuje do jajek i wspólnie z nimi tworzy masę o perfekcyjnej konsystencji. Ilość składników trzeba dobrać pod siebie, ale standardowo jajecznicę dla jednej osoby wykonuje się z trzech jajek. Należy wbić je do miski, głębokiego talerza albo większego kubka i dodać około 50-75 tłustego mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem oraz wymieszać na gładką masę przy pomocy zwykłej trzepaczki do jajek.

Idealnie dodatki do jajecznicy

Zanim jeszcze jajecznica na mleku trafi na patelnię, warto przygotować sobie do niej różne dodatki, a przede wszystkim pokroić drobno cebulę dymkę lub szczypiorek, dzięki którym mleczne jajka nabiorą wyrazu i na pewno też o wiele lepiej zaprezentują się na talerzu. Do masy jajecznej niektórzy dodają też różne zioła, a czasem nawet odrobinę słodkiej papryki lub chili. Dodatki dobiera się już indywidualnie. Każdy ma swój smak i wie, co mu pasuje, więc wie również, jakich przypraw chciałby użyć w jajecznicy, by czerpać jak najwyższą przyjemność z jedzenia.

Przeczytaj również: Z czym jeść jajka? 10 pysznych opcji

Smażenie

Dodatki wybrane i przygotowane, masa jajeczna z mlekiem czeka na swoją kolej, więc nie pozostaje nic innego, jak to wszystko usmażyć. Najlepsza kremowa jajecznica powstanie na prawdziwym maśle. Może to być zwykłe masło lub masło klarowane. Jedną małą łyżeczkę tego tłuszczu należy rozpuścić na nagrzanej patelni, zmniejszyć ogień i dopiero wtedy wylać na niego jajka. Po minucie można dodać szczypiorek i masę cały czas mieszać, jednocześnie cały czas ją podgrzewając. Tak przygotowana jajecznica będzie delikatna, kremowa i nieprzesuszona.