10 zdrowych dodatków do sałatek

 

1. Posiekane orzechy włoskie

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe, a w połączeniu z zieleniną smakują naprawdę wybornie. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają poprawić funkcjonowanie mózgu, zapobiegają chorobom serca i chronią zdrowie twoich kości. Warto przyozdobić swoją sałatkę łyżeczką posiekanych orzechów włoskich i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i korzyściami zdrowotnymi.

 

2. Zielony groszek

Z zielonego groszku można zrobić rewelacyjne dressingi do sałatek. Zielony groszek dodaje słodkiego smaku do każdej sałatki i zwiększa w niej ilość błonnika i białka. Panuje powszechne przekonanie, że zielony groszek powoduje wzdęcia. W rzeczywistości jest on jednak bardzo łatwy do strawienia. Jeśli nie dodamy do sałatki całej puszki, wówczas zielony groszek będzie naprawdę świetnym dodatkiem, po którym na pewno nie będziemy mieć żadnych rewolucji w brzuchu.

 

3. Nasiona granatu

Każdą sałatkę można przyozdobić nasionami z granatu. Dodadzą jej z pewnością trochę słodyczy i sprawią, że będzie o wiele zdrowsza. Nasiona granatu są bardzo bogate w witaminy B6, C, K, a także potas, fosfor, kwas foliowy, białko i błonnik oraz przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wiele chorób, w tym choroby serca i raka. Pomagają one również obniżać ciśnienie krwi i łagodzą zapalenia stawów i bóle stawów.

 

4. Nasiona konopi

Nasiona konopi są bogate w błonnik, białka i kwasy omega 3 i 6 oraz kwasy tłuszczowe, które są dobre i ważne dla organizmu. W połączeniu z zieleniną, warzywami i owocami, nasiona konopi pomagają zwiększyć poziom energii, łagodzą bóle menstruacyjne i zwalczają stres i rozdrażnienie. Warto dodać zatem łyżeczkę do sałatki i cieszyć się ich bogatym orzechowym smakiem.

 

5. Nasiona Chia

Jeśli nasiona konopi nie są twoimi ulubionymi, warto rozważyć nasiona chia. Są one jednym z najlepszych dodatków do pożywienia, a ich właściwości prozdrowotne są niezastąpione. Nasiona chia są pełne aminokwasów, białka, wapnia i przeciwutleniaczy. Te niepozorne nasiona zdecydowanie wzmacniają zdrowie i z pewnością warto zastosować je jako dodatek do sałatki – zielonej lub owocowej, bo równie dobrze smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

 

6. Rodzynki

Suszone owoce, takie jak rodzynki, śliwki czy morele to wspaniały dodatek do sałatek. Mimo wysokiej zawartości kalorii są także bogate w niezbędne składniki odżywcze. Rodzynki są jednymi z najzdrowszych owoców suszonych, którymi można posypać sałatkę lub płatki owsiane.

 

7. Różnego rodzaju papryki

Papryka nie tylko nadaje kolor i lekki chrupiący efekt do sałatki, ale wpływa również na wygląd skóry, ogranicza apetyt na słodycze i zaspokaja głód mimo, że ma naprawdę niewielką ilość kalorii. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy B6 i C, a także karotenoidów, które zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zwalczają objawy trądziku.

 

8. Migdały

Migdały są prostym sposobem na dodanie do pożywienia zdrowych tłuszczów i białka. Można wybierać pomiędzy surowymi a prażonymi migdałami, jednak warto unikać produktów, które zawierają cukier lub sól. Ponieważ migdały są dość kalorycznie, nie warto przesadzać z ich stosowaniem. Zwykle jako posypkę do sałatki warto stosować tylko jedną łyżkę migdałów.

 

9. Ocet jabłkowy

W wielu krajach oliwy z oliwek są bardzo drogie, więc ludzie używają do swoich sałatek oleju roślinnego lub majonezu. Jeśli jesteś jednym z nich, warto zastosować inne rozwiązanie.
Świetną alternatywą jest w tym przypadku ocet jabłkowy, którego można z powodzeniem używać zamiast zwykłego oleju roślinnego. Ocet dodaje zieleninie słodkiego smaku i pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz poprawia zdrowie.

 

10. Maliny

Ostatnim, ale nie najmniej atrakcyjnym sposobem ozdabiania sałatki jest dressing ze świeżych malin. Faktycznie, wszystkie jagody stanowią doskonałe dodatki do sałatek, ale maliny są tymi najbardziej lubianymi. Warto posypać sałatkę garścią malin, co zapewni jej słodki smak, a nam dodatkowy zastrzyk energii. Maliny są pełne witamin i antyoksydantów, a także pomagają ożywić każdą zieleninę.

 

Istnieje wiele sposobów, aby urozmaicić zieloną sałatkę, ale eksperymentowanie z dodatkami do sałatek jest jednym z najlepszych. Dzięki zastosowaniu ciekawego dodatku można całkowicie odmienić smak i wygląd naszej ulubionej sałaty. Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach o swoich ulubionych dodatkach do sałatek.