Każdy z nas wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale ilu z nas poświęca czas, by codziennie cieszyć się zdrowym, pełnowartościowym śniadaniem? Jesteśmy zbyt zajęci, żeby na spokojnie usiąść i zjeść. Tymczasem przygotowanie śniadanie wcale nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Jajka gotują się zaledwie kilka minut, a są smaczne, zdrowe i dają uczucie sytości na długo czas.

Przeczytaj również: Jakie śniadanie? 4 pyszne opcje

Kiedyś jajka uznawane były za główną przyczynę chorób serca, a to z powodu cholesterolu, jednak badania wykazały, że wcale nie są niezdrowe! Jajka są dobrym i zdrowym wyborem na śniadanie. Zawierają dużo witamin, minerałów i żelaza, które dają witalność naszemu ciału. Jajka posiadają mało kalorii, są więc polecane osobom będącym na diecie odchudzającej. Są bogate w proteiny, które pozwolą czuć się pełnym.

Jeżeli znudziła ci się już jajecznica na śniadanie lub zwykłe jajko z odrobiną majonezu, to przeczytaj poniżej 10 pomysłów na to, z czym jeść jajka!

 

Z czym jeść jajka?

10 pomysłów

 

1. Ketchup

Ci, którzy uwielbiają pomidory, używają ketchupu niemalże do wszystkiego. Są nawet osoby, które nakładają ketchup również na pomidora. Jeśli kochasz ketchup, możesz wykorzystać go również do jajka.

 

2. Sos holenderski lub bearneński

Oba sosy będą odpowiednim dodatkiem do jajek. Sos bearneński zrobiony jest z klarowanego masła, emulsji żółtek i octu winnego. Możesz dodać do niego ulubione zioła.

 

3. Ser

Ser jest świetnym dodatkiem do jajek. Owinięcie ich serem sprawi, że nabiorą nowego, pysznego smaku. Warto próbować różnych odmian sera takich jak brie, parmezan lub oscypek. Można z nimi kombinować na różne sposoby, by nasze jajka były smaczniejsze – na przykład zapiekać je z odrobiną sera lub posypywać serem tartym.

 

4. Sos Sriracha lub papryka

Dla fanów ostrych sosów, właśnie sos Sriracha lub ostra papryka będzie idealnym dodatkiem do jajka. Sos sriracha wytwarzany jest z papryczek chilli, octu, czosnku, cukru i soli.

 

5. Sos musztardowy

Sos musztardowy lub odrobina samej musztardy to kolejne smaczne dodatki do jajek. W sklepach jest mnóstwo gotowych sosów musztardowych, ale najlepsze są te domowe. Jeżeli nie masz jeszcze ulubionego przepisu, to poszukuj go w Internecie lub poproś rodzinę i znajomych o polecenie jakiejś sprawdzonej receptury.

 

6. Sos salsa

Dla większości Meksykanów, najlepszym dodatkiem do jajek jest właśnie salsa. Nałożona w dużej ilości doda jajkom więcej objętości, a także smaku.

 

7. Pesto

Najbardziej uwielbiane we włoskiej kuchni. Tworzone z bazylii, soli, czosnku i oliwy extra virgin, Do pesto można dodawać orzeszki piniowe lub tarty ser.

 

8. Sos Tabasco

Następnym dość popularnym dodatkiem do jaj jest sos Tabasco (zielony lub czerwony). Często osoby, które nie są wielbicielami jajek, używają tego sosu, by sprawić, aby jajka nabrały niesamowitego smaku i rozpaliły kubki smakowe.

 

9. Zioła

Jedne z najpopularniejszych, którymi można przyprawić jako są: tymianek, rozmaryn, estragon, oregano oraz szczypiorek. Możesz ich dodawać nie tylko do zwykłych jajek na twardo, ale również do omletów czy jajecznicy. Niezależnie od tego, czy wolisz jajka na twardo, miękko czy jajecznicę, możesz dodać do nich również świeży koperek lub natkę pietruszki.

 

10. Bekon

Co smakuje najlepiej z jajkami? Rzecz jasna bekon. W moim przypadku będzie to oczywiście bekon wegański.

 

Może masz jeszcze jakieś inne sprawdzone pomysły na to, z czym jeść jajka? Podziel się nimi w komentarzu!