Pewnie słyszałeś już wiele razy, że brązowy ryż jest lepszy od białego. I zapewne zastanawiałeś się, dlaczego tak jest. Jeśli lubisz ryż, ale chcesz jeść zdrowiej – oto powody, dla których warto przerzuć się na ten brązowy.
Dlaczego warto jeść brązowy ryż
9 powodów
1. Ma więcej selenu
Selen jest minerałem niezwykle ważnym dla potrzeb całego organizmu. Bierze udział w procesach naprawy DNA i uszkodzonych komórek, a nawet hamuje rozrost komórek nowotworowych. Jego odpowiednia dawka może więc drastycznie zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób, a to właśnie między innymi brązowy ryż ma wysoką zawartość tego pierwiastka.
2. Ma dużą ilość manganu
Jedna filiżanka brązowego ryżu pokrywa nawet 80% dziennego zapotrzebowania na mangan. Minerał ten pomaga naszemu organizmowi metabolizować tłuszcze i jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Dobrze wpływa również na sen.
3. Jest bogaty w naturalnie występujące oleje
Organizm potrzebuje zdrowych tłuszczów, by utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Brązowy ryż zawiera ich idealne proporcje.
4. Pomaga zrzucić wagę
Brązowy ryż ma dużą zawartość błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy jelit. Ponadto jest naprawdę sycący. Brązowy ryż z warzywami gotowanymi na parze sprawi, że uczucie sytości będzie ci towarzyszyć dłużej. Nie będziesz więc pochłaniać dodatkowych, zbędnych kalorii.
5. Jest naprawdę pełnoziarnisty
W przeciwieństwie do białego ryżu brązowy to naprawdę pełne ziarno. Nie został pozbawiony wartościowych składników w procesie oczyszczania. Pełne ziarna, jak udowodniono, zapobiegają tworzeniu się płytki miażdżycowej i wzrostowi poziomu cholesterolu. Tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca.
6. Zapewnia potężną dawkę przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze, neutralizując wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek. Im więcej jest ich w diecie, tym lepiej. Brązowy ryż zapewnia potężną dawkę przeciwutleniaczy – porównywalną do tej, która znajduje się na przykład w jagodach.
7. Wyrównuje poziom cukru we krwi
Niedawne badania wykazały, że pół filiżanki brązowego ryżu dziennie zmniejsza szanse rozwoju cukrzycy typu 2 o 60%. Brązowy ryż pomaga wyrównywać poziom cukru we krwi, jest więc o wiele lepszym wyborem niż biały ryż, który działa wręcz przeciwnie.
8. Doskonały dla dzieci
Dzieciom, nawet tym bardzo małym, które dopiero zaczynają spożywać pokarmy inne niż mleko, warto podawać brązowy ryż lub płatki z niego. Naturalna kompozycja składników odżywczych i sycącego błonnika zapewni wszystko, czego potrzeba dziecku, kiedy przestawia się na z mleka na inne jedzenie.
9. Możesz go wykorzystać w każdym przepisie
Mąka z brązowego ryżu jest świetnym zamiennikiem dla zwykłej mąki. Możesz z niej przyrządzać naleśniki, chleb i inne wypieki. Brązowego ryżu możesz użyć także w zupach i potrawkach oraz w każdym daniu, które wcześniej przygotowywałeś z dodatkiem białego ryżu.
No Comment