Gotowe ciasta francuskie z jabłkami można kupić w praktycznie każdym supermarkecie, ale po co to robić, skoro w domu można w zaledwie 25 minut przygotować ich tańszą i trochę zdrowszą wersję. Tego typu wypieki przygotowujemy sobie zazwyczaj w niedziele wolne od handlu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wszystkie sklepy są niestety zamknięte.
Myślę, że warto mieć zawsze w zamrażalniku rolkę gotowego mrożonego ciasta francuskiego na taką „czarną godzinę”, kiedy dzieciaki maja ochotę na coś słodkiego lub gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Przygotowanie jabłek w gotowym cieście francuskim trwa 10 minut, a pieczenie 15. U nas bez problemu radzą sobie z tym dzieciaki, a my tylko odrobinę pomagamy im z piekarnikiem ;-)
Jabłka w gotowym cieście francuskim
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (koniecznie sprawdzajcie skład, bo niektóre mają dość nieciekawy)
- odrobina mąki
- 1 jajko
- opcjonalnie cukier do posypania ciastek\
- opcjonalnie bita śmietana
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Łyżką nakładaj na nie jabłka, a następnie składaj kawałki ciasta w trójkąty. Brzegi przyduś lekko widelcem, żeby się dobrze połączyły. Wierzch każdego ciastka natnij lekko nożykiem.
- Nasmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) oprósz je cukrem.
- Delikatnie przełóż ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podczas pieczenia sporo urośnie, więc pamiętaj o zachowaniu odstępów.
- Piecz około 15 minut – aż staną się złocisto-brązowe.
Po upieczeniu odstaw ciasta do wystygnięcia. Najlepiej smakują ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Możesz podawać je z dodatkiem bitej śmietany.
Fantastyczny pomysł na deser! I właściwie sprawdzi się na każdą porę roku – zimą z bitą śmietaną, a latem z lodami. Zapisuję i już dziś biegnę po ciasto francuskie :D