Gotowe ciasta francuskie z jabłkami można kupić w praktycznie każdym supermarkecie, ale po co to robić, skoro w domu można w zaledwie 25 minut przygotować ich tańszą i trochę zdrowszą wersję. Tego typu wypieki przygotowujemy sobie zazwyczaj w niedziele wolne od handlu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wszystkie sklepy są niestety zamknięte.

Myślę, że warto mieć zawsze w zamrażalniku rolkę gotowego mrożonego ciasta francuskiego na taką „czarną godzinę”, kiedy dzieciaki maja ochotę na coś słodkiego lub gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Przygotowanie jabłek w gotowym cieście francuskim trwa 10 minut, a pieczenie 15. U nas bez problemu radzą sobie z tym dzieciaki, a my tylko odrobinę pomagamy im z piekarnikiem ;-)

 

Jabłka w gotowym cieście francuskim

 

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (koniecznie sprawdzajcie skład, bo niektóre mają dość nieciekawy)
  • odrobina mąki
  • 1 jajko
  • opcjonalnie cukier do posypania ciastek\
  • opcjonalnie bita śmietana

przepis na jabłka w gotowym cieście francuskim

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

jabłka z cynamonem

 

  • Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Łyżką nakładaj na nie jabłka, a następnie składaj kawałki ciasta w trójkąty. Brzegi przyduś lekko widelcem, żeby się dobrze połączyły. Wierzch każdego ciastka natnij lekko nożykiem.

przepis na jabłka w cieście francuskim

 

  • Nasmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) oprósz je cukrem.

jabłka w gotowym cieście francuskim

 

  • Delikatnie przełóż ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podczas pieczenia sporo urośnie, więc pamiętaj o zachowaniu odstępów.

jabłka w gotowym cieście francuskim

 

  • Piecz około 15 minut – aż staną się złocisto-brązowe.

 

Po upieczeniu odstaw ciasta do wystygnięcia. Najlepiej smakują ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Możesz podawać je z dodatkiem bitej śmietany.

 

Smacznego!

jabłka w cieście francuskim

jabłka w gotowym cieście francuskim