Bardzo lubię przygotowywać moim chłopakom zdrowe desery. Niedawno furorę u nas w domu robiły lody bananowe z chia, ale ze względu na to, że robi się coraz zimniej, lody jemy już bardzo rzadko. Obecnie hitem wśród naszych domowych deserów jest mus czekoladowy na bazie awokado. Jest tak smaczny i zdrowy, że nie byłabym sobą, gdybym od razu po jego skosztowaniu, nie postanowiła podzielić się z wami przepisem 🙂

Awokado jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo witaminy A, C, K, witamin z grupy B oraz sporo błonnika. Wydaje mi się, że najczęściej je się na słono (na przykład w postaci guacamole, które uwielbiam), ale dzięki swej kremowej konsystencji jest też idealną bazą do przygotowania słodkich deserów.

 

Przepis na wegański mus czekoladowy z awokado

Składniki:

2 dojrzałe awokado
1 szklanka mleka migdałowego
2 łyżki organicznego syropu z agawy
4 łyżki niesłodzonego kakao
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)

sezonowe owoce, na przykład maliny, truskawki, jagody

 

Przygotowanie:

Przygotowanie jest banalnie proste i powinno zająć ci nie więcej niż 5 minut. Awokado przekrawamy, wyjmujemy z niego pestkę i łyżką przekładamy miąższ do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie rozdrabniamy blenderem ręcznym aż konsystencja stanie się kremowa. Przekładamy do miseczek lub słoiczków i dodajemy świeże owoce.

 

Smacznego <3

przepis na wegański mus czekoladowy

wegański mus czekoladowy z awokado