Istnieje wiele powodów, dla których warto dodawać soczewicę do diety. Najważniejszym z nich jest fakt, że jest ona bardzo dobra dla naszego zdrowia. W ostatnim czasie soczewica stale pojawia się w moim jadłospisie. Zdrowa, pyszna, niskokaloryczna, a na dodatek zawiera mnóstwo białka. Co ważne można ją jeść o każdej porze roku. W formie pasty lub pasztetu możemy dodawać ją do kanapek, smarować nią krakersy i dorzucać do surowych warzyw. Soczewica nadaje się idealnie dla wegetarian, ale nie tylko. Kiedy dowiedziałam się o zaletach jakie posiada to warzywo strączkowe, postanowiłam jeść soczewicę jak najczęściej. Pozwólcie, że podzielę się z wami listą powodów, dla których warto dodać soczewicę do swojej diety.

Przeczytaj również: Wegańska zupa z dyni i soczewicy

 

Dlaczego warto jeść soczewicę

7 powodów

 

1. Jest dobra dla serca

Liczne badania wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, tak jak soczewica obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jest to jeden z najważniejszych powodów, dla których warto dodać soczewicę do swojej diety. Soczewica jest bogata w magnez i kwas foliowy, które  mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca. Magnez sprawia, że mamy lepszy przepływ krwi, składników odżywczych i tlenu w całym organizmie, podczas gdy kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a także czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto podkreślić, że niedobory magnezu bezpośrednio wpływają na powstawanie chorób układu krążenia.

 

2. Jest bogata w białko

Wszystkie orzechy i rośliny strączkowe, w tym także soczewica mają wysoką zawartość białka. Około 26% soczewicy stanowią białka, które mogą być wykorzystane przez wegan i wegetarian. Jest to jedna z najlepszych korzyści zdrowotnych, jakie przynosi soczewica.

 

3. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Soczewica ma wysoką zawartość błonnika. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Utrzymując czyste tętnice, zmniejsza to ryzyko udaru mózgu, jak również chorób układu krążenia. Ten powód brzmi tak dobrze, że warto soczewicę przygotować dzisiaj na obiad, nie sądzisz?

 

4. Pomoc przy odchudzaniu

Dlaczego warto jeść soczewicę będąc na diecie odchudzającej? Ma ona wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białka, błonnik, minerały i witaminy, ale ma mało kalorii i nie ma tłuszczu. Filiżanka gotowanej soczewicy ma około 230 kalorii, które sprawiają, że czujemy się zadowoleni i mamy pełne żołądki.

 

5. Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi

Soczewica pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i to jest kolejny powód, aby ją często jeść. Błonnik rozpuszczalny w soczewicy wychwytuje węglowodany, co spowalnia proces trawienia i wchłaniania oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Jedzenie soczewicy może być szczególnie dobre dla osób chorych na cukrzycę.

 

6. Poprawa układu trawiennego

Jeśli chcesz poprawić swój układ trawienny, soczewica może pomóc. Nierozpuszczalny błonnik może zapobiegać zaparciom i innym problemom trawiennym, takim jak uchyłkowatości i zespół jelita drażliwego.

 

7. Dawka energii

Ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz węglowodany złożone soczewica pomaga zwiększyć poziom energii. Jest również bogata w żelazo, które transportuje tlen do wszystkich części ciała i wpływa na to, że mamy wysoki poziom energii i szybką przemianę materii. Kiedy brak ci energii, zamiast sięgać po filiżankę kawy i niezdrowe przekąski, spróbuj zjeść soczewicę.

 

Podsumowując – dlaczego warto jeść soczewicę? Ma pyszny, delikatny smak, który pasuje do wielu dań i zawiera wysoką wartość odżywczą. Pomoże ci zachować zdrowie, schudnąć i przyspieszyć przemianę materii. Lubisz soczewicę? Jaki jest twój ulubiony sposób na jej przygotowanie?

 

Przeczytaj również: Komosa biała łodygowa