Wielu z nas słyszało już o quinoa – czyli komosie ryżowej, ale czy ktoś słyszał o kaniwie? Należy ona do tak zwanych superfoods i w swej popularności wypiera powoli wspomnianą już komosę ryżową. Nie jest jeszcze tak szeroko dostępna, więc jej zdobycie wymaga więcej wysiłku, ale zdecydowanie warto.
Pochodzące z Ameryki Południowej ziarna kaniwy mają słodkawo-orzechowy smak. Ponieważ nie zawierają saponiny, która może nadawać komosie ryżowej nieco mydlasty posmak, można przygotować ją bez wcześniejszego płukania. Poza tym kaniwa ma w sobie wiele zdrowotnych właściwości, o których prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście.
Kaniwa, czyli komosa biała łodygowa
1. Zawiera duże ilości białka
W 100 gramach kaniwy znajduje się aż 15.4 gram białka. Jest więc ona świetnym pożywieniem dla wegan, wegetarian oraz tych z nas, którzy pragną włączyć do swojej diety więcej białka bez konieczności spożywania zwiększonej ilości mięsa. W tych ziarnach jest więcej białka niż w brązowym ryżu czy komosie.
2. Nie zawiera glutenu
Jest świetna dla każdego, kto nie toleruje dużych ilości glutenu oraz dla osób chorych na celiakię. Spożycie posiłku z kaniwy powoduje uczucie sytości bez zakłócania pracy jelit.
3. Ma dużą zawartość żelaza
Dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne jest żelazo. Jeden posiłek z kaniwą daje nam około 60 % dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik. Czyli zdecydowanie więcej, niż może nam dać komosa ryżowa czy gryka.
4. Jest bogata w substancje odżywcze
Prócz wymienionych zalet, kaniwa zawiera jeszcze inne dobroczynne składniki, takie jak wapń, cynk i błonnik. Tego ostatniego ma więcej, niż zawiera proso czy dziki ryż. Błonnik powoduje uczucie sytości na długi czas, co dobre jest dla osób próbujących zrzucić nieco kilogramów.
5. Stanowi bogate źródło antyoksydantów
Zadaniem antyoksydantów jest ochrona komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Im więcej antyoksydantów w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Kaniwa jest ich świetnym źródłem.
6. Sprzymierzeniec naszej diety
Na jeden posiłek przygotowany z użyciem 100 gram kaniwy przypada 6 gram tłuszczu i prawie 8 gram błonnika. Ten ostatni daje nam uczucie sytości. Ponieważ jest to część rośliny, nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
7. Obniża ryzyko występowania chorób
Kaniwa posiada właściwości zmniejszające ryzyko wystąpienia cukrzycy, udaru mózgu, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów i wielu innych.
Jak przyrządzić kaniwę? W podobny sposób jak przygotowuje się ziarna komosy ryżowej, jednak można zrobić to szybciej, ponieważ kaniwy nie trzeba wcześniej płukać. Potrzebne będą dwie szklanki wody na każdą szklankę kaniwy. Ziarna należy dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Przed duszeniem, można je przez chwilę uprażyć na suchej patelni, co nada im głębszego smaku.
Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kaniwy w zastępstwie owsianki. Zmieloną można użyć jako mąkę do wypieków. Komosa białołodygowa jest również świetnym zamiennikiem produktów skrobiowych. Na koniec zobaczcie, ile składników odżywczych znajduje się w kaniwie.
Zawartość składników odżywczych w 100g kaniwy
- białko – 15.4 g
- tłuszcze – 6.2 g
- węglowodany – 61 g
- błonnik – 7.7 g
- wapń – 134 mg
- żelazo: 15 mg
- fosfor: 424 mg
- witamina B1 – 0.7 mg
- witamina B2 – 0.4 mg
- witamina B3 – 1.4 mg
No Comment