Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny przepis. Tym razem na zupę z dyni z soczewicą. Generalnie nie przepadam za zupami, bo ciężko mi się nimi najeść, ale ta jest naprawdę smaczna, sycąca i rozgrzewająca, więc polecam Wam ją z czystym sumieniem. Dwoma talerzami najadam się do syta :-P
Podejrzewam, że niektórzy z Was mogą być sceptycznie nastawieni do dyni, bo istnieje błędne przekonanie, że dynia nie jest zbyt smaczna. Nie wiem skąd się wzięło, ale ja też myślałam, że nie przepadam za dynią, dopóki się nie przełamałam i nie zaczęłam gotować potraw z tego pysznego i bardzo zdrowego warzywa. Myślę, że naprawdę warto jej spróbować, dopóki jeszcze trwa sezon na dynie.
Wegańska zupa z dyni z soczewicą – przepis
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
800g puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj – KLIK)
100g czerwonej soczewicy
litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
opcjonalnie: łuskane ziarna dyni i odrobina natki pietruszki do udekorowania
Wykonanie:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju.
2. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego z kostki.
3. Do wrzącego bulionu dodajemy podsmażoną cebulę, zmiażdżony czosnek, dokładnie przepłukaną w wodzie czerwoną soczewicę i puree z dyni.
4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut, aż soczewica lekko się rozgotuje.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Jeżeli chcecie ugotować zupę-krem, to na koniec zblendujcie całość. Mi tym razem nie chciało się blendować.
Smacznego kochani! Koniecznie dajcie znać czy lubicie i czy często jecie dynię!
Zjadłabym, ale dzisiaj jestem taka zmęczona, że nie mam siły kiwnąć palcem :)
Zupę dyniową uwielbiam i mogłabym jeść litrami!