Chyba każda z nas (o ile nie masz kilkunastu lat) chciałaby wyglądać młodziej i wiedzieć, jak skutecznie walczyć z oznakami starzenia. Chociaż nie ma czegoś takiego, jak recepta na wiecznie młody wygląd, to istnieje kilka sposobów, dzięki którym można spowolnić proces starzenia i dłużej wyglądać młodo. Dobry krem przeciwzmarszczkowy to jedno, ale bardzo ważne jest także to, co jemy. Co jeść, aby wolniej się starzeć? Poniżej znajdziecie listę osiemnastu „przeciwstarzeniowych” pokarmów, które pozwolą nam zachować zdrowie od środka, co z kolei przekłada się na zdrowy, promienny i młodszy wygląd.

 

Co jeść aby wolniej się starzeć

18 skutecznych produktów

 

1. Arbuz

Arbuz jest pełen witamin i przeciwutleniaczy. Jeden z nich – cytrulina – czyni go wyjątkowo skutecznym w procesie cofania oznak starzenia. Arbuz ma działanie oczyszczające, pomaga w metabolizmie, wzmacnia system odpornościowy, dodaje energii oraz pomaga utrzymać równowagę w organizmie.

 

2. Zielona herbata

Bardzo dobrze znana ze swoich zdrowotnych właściwości, zielona herbata jest bogata w OPC, które są niezwykle skuteczne w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia.

 

3. Jabłko

Jedno jabłko dziennie pozwoli nie tylko uniknąć wizyt u lekarzy, ale także przepędzi zmarszczki. Witamina C oraz błonnik pomaga odtruć organizm, a dzięki temu utrzymać zdrową, promiennie wyglądającą skórę.

 

4. Ogórek

Ogórki zawierają dużo wody, dzięki czemu słyną z właściwości nawilżających. Dzięki skutecznemu nawilżeniu skóry, pozwalają jej zachować zdrowy koloryt. Ogórki pomagają również zachować zdrowie i dobre funkcjonowanie stawów, kości i tkanki łącznej.

 

5. Migdały

Bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy E, migdały nie tylko pomagają utrzymać młodzieńczy wygląd skóry, ale również mają znaczny wpływ na zdrowe funkcjonowanie umysłu.

 

6. Jagody

Maliny, truskawki, jeżyny i borówki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać zdrowy wygląd i zwalczać oznaki przedwczesnego starzenia.

 

7. Pomarańcze

Wysoka zawartość witaminy C pomaga chronić układ odpornościowy oraz walczyć z oznakami starzenia.

 

8. Awokado

Awokado jest pełne wartości odżywczych. Prym wiedzie tutaj kwas oleinowy, który jest silnym przeciwutleniaczem pomagającym eliminować wolne rodniki w organizmie, a tym samym spowalniać fizyczne i psychiczne oznaki starzenia.

 

9. Granat

Bogaty w witaminę C wykazuje właściwości odmładzające. Granaty można spożywać w całości lub wprowadzić do codziennej diety szklankę soku z grantów.

 

10. Fasola

Fasola zawiera antyoksydanty, które pozwalają zachować zdrowie skóry i ciała. Jest ona również bogatym źródłem białka i co ważne, jest uboga w tłuszcz i kalorie, jakie towarzyszą innym potrawom o równie dużej zawartości białka.

 

11. Brokuł

To warzywo kapustne pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu, a tym samym utrzymać nasze serce młode i zdrowe. Ponadto brokuł jest bogaty w lignany, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników (a tym samym są sprzymierzeńcem w walce z rakiem i objawami starzenia) i pozwalają utrzymać umysł w dobrej kondycji. Koniecznie wypróbuj mój ulubiony przepis na zupę brokułową!

 

12. Czerwone wino

Wykazano, że resweratrol w czerwonym winie pomaga zatrzymać rozwój niektórych chorób i poprawia zdrowie serca. Pamiętajmy, aby trzymać się zdrowej ilości jednego kieliszka wina dziennie, ponieważ zbyt duża ilość spożywanego alkoholu powoduje powstawanie zmarszczek i przedwczesne starzenie się organizmu.

 

13. Dynia

Zarówno miąższ, jak i nasiona dyni są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowy wygląd skóry oraz świetni wpływają na stan naszych narządów wewnętrznych.

 

14. Pomidory

Likopen zawarty w pomidorach ma działanie przeciwrakowe i poprawia kondycję serca. Przyczynia się również do zdrowego wyglądu skóry.

 

15. Orzechy pekanowe

Orzechy pekanowe są bogate w kwasy omega-3, kwasy tłuszczowe, jak również są dobrym źródłem białka i przeciwutleniaczy. Te składniki w szczególności pomagają utrzymać zdrowy umysł oraz zdrowe serce, co z kolei pozwoli nam poczuć się zdrowo i młodo od wewnątrz.

 

16. Owies

Beta-glukany zawarte w owsie pomogą nam poczuć się młodo dzięki temu, że walczą z wysokim poziomem cholesterolu oraz powodują wzrost poziomu energii.

 

17. Miód

Miód jest bardzo skuteczny w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych bakterii. Dzięki temu, że ma zdolność eliminowania trucizn, pomaga poprawić funkcjonowanie ciała i ogólny wygląd. Miodu możesz używać także do tego, by pielęgnować twarz i ciało od zewnątrz. Mycie twarzy miodem to jeden z moich ulubionych domowych sposobów pielęgnacji cery.

 

18. Szpinak

Szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze, a zwłaszcza polifenole, które eliminują wolne rodniki w organizmie. Warzywo to, jedzone regularnie pomaga utrzymać każdy element naszego ciała w młodzieńczym stanie.

 

Tagi: co jeść aby wolniej się starzeć; co jeść by zachować młodość.