Faszerowane pieczarki to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę na imprezę lub lekką kolację. Istnieje niezliczona ilość przepisów według których można je przygotować, a ja dziś chciałabym się podzielić z wami jednym z najszybszych. Przygotowanie pieczarek i nadzienia nie powinno zająć wam dłużej niż 10 minut. Następnie pieczarki wędrują do piekarnika na 15 minut i pyszna przekąska gotowa!

 

Przepis na pieczarki nadziewane serem brie

Koszt: 8.5zł | Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia | Poziom trudności: bardzo łatwe

 

Składniki:

500g pieczarek (najlepiej niewielkich)

1 opakowanie sera brie (ja miałam 125g)

1 zielona cebulka

1/2 – 1 ząbek czosnku

pół pęczka natki pietruszki

łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

1. Włącz piekarnik i ustaw go na temperaturę 180 stopni. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj pieczarki.

2. Umyj pieczarki, a następnie wyłam im nóżki (nie będą nam potrzebne). Ułóż kapelusze pieczarek na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie posól i posyp pieprzem.

3. Ser brie pokrój w kosteczki i powkładaj je do dziurek w pieczarkach.

4. Posiekaj cebulkę i natkę pietruszki, wymieszaj z oliwą i rozgniecionym w prasce czosnkiem (połową lub jednym ząbkiem – w zależności od tego, ile lubisz). Powstałą mieszankę rozprowadź równomiernie na pieczarkach z serem.

5. Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut, aż ser się roztopi, a pieczarki zrobią się ciemne i trochę się skurczą.

Smacznego!

 

PS Przepis na tartę, którą widzicie w tle pojawi się na blogu już niedługo!

przepis na pieczarki nadziewane

 

TAGI: pieczarki faszerowane serem brie, przepis na pieczarki faszerowane serem brie