Faszerowane pieczarki to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę na imprezę lub lekką kolację. Istnieje niezliczona ilość przepisów według których można je przygotować, a ja dziś chciałabym się podzielić z wami jednym z najszybszych. Przygotowanie pieczarek i nadzienia nie powinno zająć wam dłużej niż 10 minut. Następnie pieczarki wędrują do piekarnika na 15 minut i pyszna przekąska gotowa!
Przepis na pieczarki nadziewane serem brie
Koszt: 8.5zł | Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia | Poziom trudności: bardzo łatwe
Składniki:
500g pieczarek (najlepiej niewielkich)
1 opakowanie sera brie (ja miałam 125g)
1 zielona cebulka
1/2 – 1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik i ustaw go na temperaturę 180 stopni. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj pieczarki.
2. Umyj pieczarki, a następnie wyłam im nóżki (nie będą nam potrzebne). Ułóż kapelusze pieczarek na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie posól i posyp pieprzem.
3. Ser brie pokrój w kosteczki i powkładaj je do dziurek w pieczarkach.
4. Posiekaj cebulkę i natkę pietruszki, wymieszaj z oliwą i rozgniecionym w prasce czosnkiem (połową lub jednym ząbkiem – w zależności od tego, ile lubisz). Powstałą mieszankę rozprowadź równomiernie na pieczarkach z serem.
5. Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut, aż ser się roztopi, a pieczarki zrobią się ciemne i trochę się skurczą.
Smacznego!
PS Przepis na tartę, którą widzicie w tle pojawi się na blogu już niedługo!
TAGI: pieczarki faszerowane serem brie, przepis na pieczarki faszerowane serem brie
No Comment