Przekąska, która jest pyszna, łatwa do przygotowania, zdrowa, sycąca, a do tego niskokaloryczna? To spring rollsy! Dzisiaj podzielę się z wami moim ulubionym przepisem na warzywne ruloniki w papierze ryżowym. Mam nadzieję, że pokochacie je tak samo jak ja i moja rodzina. Spring rollsy można przygotowywać na nieskończoną ilość sposobów. Wszystko zależy od tego, na jakie warzywa i dodatki będziecie mieć ochotę w danym momencie. Mi osobiście zdarza się przygotowywać na obiad nawet 3-4 rodzaje ruloników. Młodszy syn uwielbia awokado, którego za nic w świecie nie tknie starszy syn. Z kolei starszy lubi paprykę, którą bardzo niechętnie je młodszy. Składniki wkładane do spring rollsów można dowolne miksować, a przygotowanie ulubionej wersji dla każdego z domowników jest dziecinnie proste i wcale nie zajmuje dużo czasu.
Danie to można jeść nie tylko jako przekąskę, ale także jako główny posiłek – na obiad lub kolację. Świetnie sprawdza się również jako przegryzka na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Sprawdź również: Przepis na wegańską zupę brokułową
Wegańskie spring rollsy
czyli warzywne ruloniki w papierze ryżowym
Czas przygotowania: 30-40 minut
Koszt: około 16zł
Składniki (dla 2 osób):
– duża marchewka
– długi ogórek
– szczypiorek
– 2 garście świeżego szpinaku
– 1 opakowanie tofu wędzonego
– łyżeczka nasion sezamu
– opakowanie papieru ryżowego (w 1 paczce znajdziecie 8-10 sztuk)
– opcjonalne: ulubione warzywa, na przykład czerwona papryka, burak, kalafior
– sos sojowy, najlepiej o obniżonej zawartości soli
– łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Tofu pokrój w plasterki o grubości około 0.5 cm i podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego i łyżce sosu sojowego, a następnie odstaw do wystudzenia.
2. Marchewkę, ogórek i inne warzywa pokrój na podłużne kawałki. Szpinak posiekaj.
3. Wystudzone tofu pokrój na dość cienkie paski.
4. Papier ryżowy delikatnie namaczaj w letniej wodzie, następnie odkładaj na talerz lub deseczkę i układaj na nim tofu oraz warzywa. Posyp je ziarenkami sezamu i zawiń papier ryżowy ze wszystkich stron, tak aby powstały rolki.
5. Wegańskie spring rollsy podawaj z miseczką sosu sojowego z odrobiną sezamu. Jeżeli jego smak jest zbyt intensywny, to możesz rozrzedzić sos wodą. Spring rollsy chwytaj w palce, mocz w sosie sojowym i zajadaj ze smakiem :-)
Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu ten przepis i będziecie jeść takie wegańskie spring rollsy jak najczęściej. Ich największą zaletą, oprócz tego, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz po prostu przepyszne, jest fakt, że są też bardzo zdrowe. Na koniec kilka słów o tym, dlaczego powinniśmy jeść, jak najwięcej świeżych warzyw.
Są jednym z najważniejszych składników zdrowej diety, a znajdujące się w nich minerały i witaminy pozwalają nam zachować dobrą formę. Jakie warzywa warto włączyć do swego menu, by cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Sporo zależy od tego, jakie efekty chcemy osiągnąć. Jeśli nasza dieta ma pomóc nam w utrzymaniu dobrej formy, z pewnością powinny się w niej pojawić buraki. Je również możesz dodać do spring rollsów! Warzywa te mają wyjątkowe właściwości, przy czym szczególne uznanie zdobyły właśnie ze względu na swą skuteczność w walce z toksynami. Buraki są też cennym dodatkiem do diety dla tych osób, którym dokuczają problemy związane ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.
Jeśli chcemy, by nasza dieta pomagała nam chronić się przed zakrzepami, problemami związanymi ze stanem skóry oraz wzrokiem, koniecznie powinniśmy włączyć do niej marchew. W zminimalizowaniu ryzyka zachorowania na raka pomoże z kolei szpinak – warzywo cenione między innymi jako doskonałe źródło żelaza oraz witamin z grupy B.
Ważnym składnikiem menu powinna stać się kapusta. Regularne sięganie po kapustę zalecane jest każdemu, kto chce zminimalizować ryzyko rozwoju raka. Niezwykłe właściwości kapusty sprawiają, że jest ona skutecznym pogromcą toksyn oraz wyjątkowym wsparciem serca.
Jeśli chcemy, by nasza dieta pomogła nam zachować odporność, w menu powinny pojawić się takie składniki, jak cebula oraz czosnek. Te warzywa to naturalne antybiotyki, które na nasz organizm mają wyjątkowo korzystny wpływ.
ale smakołyki:)
Dokładnie wczoraj myślałam o tym, że warto przygotować takie smakołyki! :D Chyba mam pomysł na pyszny obiad :D
Wyglądają bardzo wiosennie :)