Ta pyszna, lekka zupa pomidorowa świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na obiad lub jako dietetyczna kolacja. Na pewno sporo z was postanowiło zrzucić w nowym roku kilka zbędnych kilogramów, więc jeżeli należysz do tego grona i nadal trwasz w swoim postanowieniu, to gorąco zachęcam cię do wypróbowania tego przepisu. Jeśli natomiast nie musisz liczyć kalorii, możesz jeść ją z ryżem lub makaronem.
Do tej pory zupę pomidorową przygotowywaliśmy zawsze na bazie koncentratu pomidorowego, ale ku naszemu zdziwieniu ta wersja z pomidorów z puszki bardzo nam zasmakowała. Bazylia dodaje jej smaku, a mleko migdałowe nutkę słodyczy. Zawsze gotujemy cały wielki garnek i zamrażamy ją na później. Jestem ogromną fanką mrożenia zup. Po rozmrożeniu w garnku lub mikrofalówce są tak samo pyszne, jak świeżo po ugotowaniu, a gotując w ten sposób „na zapas” zaoszczędzamy mnóstwo czasu.
Lekka zupa pomidorowa
Składniki:
Podaję składniki dla 4 osób – dwóch dorosłych i dwójki dzieci
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki lub 1 żółta cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów (około 800 gram)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego (kupne lub domowe, ja używam domowego)
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść posiekanej bazylii
- opcjonalnie: odrobina parmezanu
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę lub szalotki i zeszklij. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
- W garnku przygotuj bulion warzywny. Dodaj do niego pomidory z puszki oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Doprowadź zupę do wrzenia, dodaj przyprawy i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj mleko migdałowe oraz bazylię i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Gotową zupę zmiksuj ręcznym blenderem. Podawaj z posiekaną świeżą bazylią i opcjonalnie z odrobiną parmezanu.
Smacznego!
No Comment