Gorąca czekolada zawsze kojarzy mi się z długimi zimowymi wieczorami. Okazuje się jednak, że warto pić ją przez cały rok, bo działa ona na organizm niezwykle korzystnie. Nie tylko pomaga rozgrzać się, ale również poprawia zdrowie. Czekolada sama w sobie zawiera dużo przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami serca, starczą degeneracji plamki żółtej, przedwczesnym starzeniem, a nawet pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na raka, ponieważ zwalcza wolne rodniki. Im ciemniejsza jest czekolada, tym mocniejsze są zawarte w niej przeciwutleniacze. Można się jednak zastanawiać, czy kubek gorącej czekolady jest tak zdrowy jak tabliczka gorzkiej czekolady.
Gorąca czekolada jest używana od wieków do zwalczania chorób i w celu poprawy nastroju. Była uważana za bardzo zdrowy napój między XVI a XIX wiekiem, a czasem nawet zażywana jako lekarstwo. Obecnie nie jest uważana za środek leczniczy. Wiele osób jest zdania, że gorąca czekolada jest niezdrowym napojem, ale co ciekawe, jej spożycie jest obecnie większe niż kiedykolwiek wcześniej. Istnieje mnóstwo smacznych i zdrowych przepisów na gorącą czekoladę, których warto spróbować, ale nie można zapominać o tym, że większość z nich zawiera sporo kalorii, warto więc zachować umiar w jej spożywaniu.

 

Czy gorąca czekolada jest zdrowa?

 

1. Poprawia pracę mózgu

Badania wykazały, że picie gorącej czekolady wspomaga pracę mózgu oraz korzystnie wpływa na jego zdrowie. Zawarte w czekoladzie flawonoidy poprawiają ukrwienie i dotlenienie mózgu, co wspiera proces myślenia. Jeśli chcesz poprawić swoją pamięć, spróbuj pić dwie filiżanki gorącej czekolady dziennie. W ten sposób poprawisz nie tylko pamięć, ale i nastrój. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać do niej zbyt dużo cukru.

2. Zawiera dużo przeciwutleniaczy

Według naukowców z Cornell University gorąca czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino. Co więcej, picie czekolady na gorąco jest jednym z najpyszniejszych sposobów dostarczenia do organizmu mocnych „czekoladowych” antyoksydantów. Gorąca czekolada zawiera trochę więcej przeciwutleniaczy niż czekolada w tabliczkach – jest to spowodowane uwalnianiem antyoksydantów podczas ogrzewania.

3. Poprawia nastrój

Czekolada, w tym gorąca, jest dobrze znanym środkiem poprawiającym humor. Ten pyszny napój pomaga radzić sobie ze stresem, zmęczeniem i depresją. Czekolada na gorąco stymuluje uwalnianie endorfin, co pomaga poprawić nastrój i poczuć się szczęśliwszym w mgnieniu oka. Problemem jest to, że czekolada na gorąco może zawierać duże ilości niezdrowego cukru. Postaraj się zrobić bezcukrową gorącą czekoladę, która dostarczy wszystkich wyżej opisanych korzyści.

4. Korzystnie wpływa na układ krążenia

Flawonoidy wykryte w gorącej czekoladzie mają korzystny wpływ na krążenie krwi. Redukują one ryzyko chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych. Wybierz zdrową czekoladę na gorąco, ale pij ją z umiarem. Pamiętaj, czekolada zawiera cukier i tłuszcze nasycone, więc nie można pić więcej niż dwie filiżanki dziennie.

5. Pomaga schudnąć

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, picie czekolady na gorąco może pomóc ci to osiągnąć. Właściwie przygotowana gorąca czekolada jest przepysznym i niskokalorycznym napojem. Dodatkowo, wypicie filiżanki niskokalorycznej czekolady na gorąco powoduje, że nie mamy ochoty jeść wysokokalorycznych słodyczy, takich jak ciasta, ciastka czy pączki.
Teraz gdy już wiesz o zdrowotnych korzyściach z picia czekolady na gorąco możesz iść do kuchni i przyrządzić ten wspaniały zimowy napój. Do gorącej czekolady możesz dodać niesłodzone mleczko kokosowe lub migdałowe zamiast zwykłego mleka, a także nie dodawać cukru. Pamiętaj – im mniej cukru dodajesz do napojów, tym bardziej wychodzi ci to na zdrowie.