Blog o modzie i urodzie. Blog modowy, lifestylowy Fit & Fashion

Lody kontra sorbety. Które z nich są zdrowsze?

Wiele osób uwielbia jeść lody. Są słodkie i dają choć odrobinę ochłodzenia w gorące, letnie dni. Jednak lody można spożywać przez cały rok, a niektórym najlepiej smakują właśnie zimą. Powszechnie panuje przekonanie, że są one tuczące, a nawet niezdrowe w porównaniu z dietetycznymi sorbetami. Czy to stwierdzenie jest prawdziwe? Które z nich są zdrowsze: lody czy sorbety? Na te i wiele innych pytań odpowiemy Wam właśnie w tym artykule.

Co jest zdrowsze i bardziej dietetyczne: lody czy sorbety?

Przeciętna gałka lodów waży około 50 gramów. Porcje mogą różnić się między sobą w zależności od lodziarni, dlatego dobrze jest dopytać o ich gramaturę. Zwłaszcza gdy chcemy dowiedzieć się, ile mniej więcej kalorii spożyjemy. Porcja 100 gramów lodów zawiera około 160 kilokalorii. Ich kaloryczność jest zależna również od tego, czy zdecydujemy się na dodatkową polewę lub bakalie. 

Natomiast standardowa porcja sorbetu to o połowę mniej kalorii, ponieważ przyrządza się je bez mleka, jajek czy innych produktów zawierających tłuszcze zwierzęce. Głównym składnikiem sorbetów jest wsad owocowy w postaci przecierów oraz soków. Ma on zazwyczaj słodki, ale lekko kwaśny smak. Warto wiedzieć, że gdy chcesz stracić na wadze, nie powinieneś bardzo ograniczać tłuszczów, ponieważ są one także potrzebne organizmowi. 

Co jest zdrowsze: lody czy sorbety? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od składników obu produktów i ich wykonania. Gdy chce się stracić zbędne kilogramy, powinno się przede wszystkim patrzeć na to, aby posiłki zawierały jak najmniej sztucznych substancji słodzących. Zarówno lody, jak i sorbety wykonane z niskiej jakości produktów mogą być szkodliwe. Nie należy podchodzić restrykcyjnie do lodów, gdy są one naturalne, lecz nie wolno także przesadzać z ich ilością.

Jak prawidłowo wybrać lody i sorbety, by były zdrowe?

Głównymi składnikami, z których powinny się składać klasyczne lody, są: śmietanka, mleko, cukier i czasami jajka. Najczęściej jednak w produkcji przemysłowej dodaje się do nich jeszcze inne składniki, które zazwyczaj są szkodliwe dla organizmu. Są to między innymi: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mleko w proszku, karagen, guma celulozowa, guma guar i stabilizatory. Z doświadczenia wiemy, że najlepsze lody, jak wiele innych produktów, to przeważnie takie, które mają krótki skład zawarty na opakowaniu produktu. Gdy mowa o sorbetach, zazwyczaj jest trudno znaleźć w sklepie choć jeden tego typu produkt bez dodatkowych substancji. Podobnie jak w przypadku lodów, prawdopodobnie im krótszy skład tego produktu, tym lepiej dla osoby, która zamierza go zjeść. 

Wafle do lodów — idealny dodatek w wielu ciekawych i smacznych wydaniach

Idealnym dodatkiem do pysznej, chłodnej przekąski są wafelki do lodów. Mają różne kształty, kolory, a nawet smaki. To daje Ci możliwość stworzenia wyjątkowego posiłku dla Twoich bliskich. Będziesz miał gości i nie wiesz, co podać im na deser? Koniecznie zdecyduj się na wafle do lodów. Dzięki nim zyskasz nie tylko możliwość estetycznego ich podania, ale również dodatkową przekąskę. 

Wśród różnych rodzajów wafli znajdziesz między innymi: różki do lodów, miseczki, kubki czy wachlarze. Wiele z nich zostało wykonane z wysokiej jakości składników, więc nie musisz się obawiać tego, że będą nieodpowiednie dla Twojego organizmu. Wafle do lodów to również doskonałe rozwiązanie dla rodzin z małymi dziećmi. Dzięki nim Twoje maluchy mogą poczuć się jak w prawdziwej lodziarni i mieć z tego dużą frajdę. 

Masz ochotę na lody lub sorbet niezależnie od pory roku, która obecnie panuje? Zdecyduj się na któryś z nich już teraz i ciesz się ich słodkim smakiem wraz z rodziną czy przyjaciółmi. Pamiętaj tylko o tym, by zawsze sprawdzić skład lodów lub sorbetu, które zamierzasz kupić. Dzięki temu będziesz znacznie zdrowszy oraz prawdopodobnie poprawi się Twoje ogólne samopoczucie. Warto pamiętać także na co dzień, że, zdrowie i dobry humor często się łączą ze sobą. Powodzenia!