Blog o modzie i urodzie. Blog modowy, lifestylowy Fit & Fashion

Wegetariańska keto frittata z pieczarkami

przepis na keto frittatę

Dziś mam dla was przepis trochę inny niż wszystkie – skierowany głównie dla osób, które są na diecie ketogenicznej, ale oczywiście nie tylko. Ponieważ obecnie jestem na diecie keto, w najbliższym czasie będzie pojawiało się tu więcej podobnych przepisów. O samej diecie opowiem wam na pewno innym razem, a dziś od razu przechodzę do przepisu.

Frittata to danie, które jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. W Polsce jak na razie troszkę mniej, a szkoda, bo to bardzo smaczny, prosty i szybki do przygotowania posiłek. Jest to nic innego, jak zapiekana masa jajeczna z dodatkami, którymi mogą być na przykład: brokuły, szpinak, szynka, tuńczyk, ser, oliwki.

Ja przygotowałam dziś przepis na wersję ketogenną, czyli taką z dużą zawartością tłuszczą i bardzo małą węglowodanów. Na końcu wpisu znajdziecie rozpiskę z kaloriami i makro.

 

 

 

Wegetariańska keto frittata z pieczarkami

Przepis

 

Składniki na frittatę:

 

Składniki na sos vinegrette:

 

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj sos vinegrette – wymieszaj dokładnie wszystkie wymienione składniki.

3. Pokrój pieczarki na drobniejsze kawałki, na patelni rozgrzej wiekszą część masła (trochę zostaw, bo będzie potrzebne do wysmarowania formy) i podsmaż pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy masło będzie miało już złotawy kolor, zmniejsz ogień.

4. Posiekaj cebulę lub szalotkę i dodaj do smażących się pieczarek. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

5. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, majonez i ser. Dodaj sól i pieprz. Dodaj pieczarki z cebulą i całość wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

6. Piecz przez 30-40 minut – tak długo aż jajka się zetną, a frittata lekko zabrązowi.

7. Podawaj lekko przestudzoną z dodatkiem jarmużu lub szpinaku z sosem vinegrette.

 

SMACZNEGO!

 

Wartości odżywcze w 1 porcji (1/4 całej frittaty):

Tłuszcz – 90g

Białko – 38g

Węglowodany – 8g

Kalorie – 912