Dziś mam dla was przepis trochę inny niż wszystkie – skierowany głównie dla osób, które są na diecie ketogenicznej, ale oczywiście nie tylko. Ponieważ obecnie jestem na diecie keto, w najbliższym czasie będzie pojawiało się tu więcej podobnych przepisów. O samej diecie opowiem wam na pewno innym razem, a dziś od razu przechodzę do przepisu.

Frittata to danie, które jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. W Polsce jak na razie troszkę mniej, a szkoda, bo to bardzo smaczny, prosty i szybki do przygotowania posiłek. Jest to nic innego, jak zapiekana masa jajeczna z dodatkami, którymi mogą być na przykład: brokuły, szpinak, szynka, tuńczyk, ser, oliwki.

Ja przygotowałam dziś przepis na wersję ketogenną, czyli taką z dużą zawartością tłuszczą i bardzo małą węglowodanów. Na końcu wpisu znajdziecie rozpiskę z kaloriami i makro.

 

wegetariańska keto frittata

 

 

Wegetariańska keto frittata z pieczarkami

Przepis

 

Składniki na frittatę:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 młoda cebula
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka startego sera (ja użyłam głównie sera cheddar, ale trochę mi zabrakło, więc dodałam też ser podlaski)
  • 100 gram masła
  • 10 jajek
  • 1 szklanka majonezu
  • duża garść jarmużu lub szpinaku

 

Składniki na sos vinegrette:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj sos vinegrette – wymieszaj dokładnie wszystkie wymienione składniki.

3. Pokrój pieczarki na drobniejsze kawałki, na patelni rozgrzej wiekszą część masła (trochę zostaw, bo będzie potrzebne do wysmarowania formy) i podsmaż pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy masło będzie miało już złotawy kolor, zmniejsz ogień.

4. Posiekaj cebulę lub szalotkę i dodaj do smażących się pieczarek. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

5. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, majonez i ser. Dodaj sól i pieprz. Dodaj pieczarki z cebulą i całość wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

6. Piecz przez 30-40 minut – tak długo aż jajka się zetną, a frittata lekko zabrązowi.

7. Podawaj lekko przestudzoną z dodatkiem jarmużu lub szpinaku z sosem vinegrette.

 

SMACZNEGO!

keto frittata wegetariańska

 

Wartości odżywcze w 1 porcji (1/4 całej frittaty):

Tłuszcz – 90g

Białko – 38g

Węglowodany – 8g

Kalorie – 912