Dziś mam dla was przepis trochę inny niż wszystkie – skierowany głównie dla osób, które są na diecie ketogenicznej, ale oczywiście nie tylko. Ponieważ obecnie jestem na diecie keto, w najbliższym czasie będzie pojawiało się tu więcej podobnych przepisów. O samej diecie opowiem wam na pewno innym razem, a dziś od razu przechodzę do przepisu.
Frittata to danie, które jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. W Polsce jak na razie troszkę mniej, a szkoda, bo to bardzo smaczny, prosty i szybki do przygotowania posiłek. Jest to nic innego, jak zapiekana masa jajeczna z dodatkami, którymi mogą być na przykład: brokuły, szpinak, szynka, tuńczyk, ser, oliwki.
Ja przygotowałam dziś przepis na wersję ketogenną, czyli taką z dużą zawartością tłuszczą i bardzo małą węglowodanów. Na końcu wpisu znajdziecie rozpiskę z kaloriami i makro.
Wegetariańska keto frittata z pieczarkami
Przepis
Składniki na frittatę:
- 500 gram pieczarek
- 1 młoda cebula
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka startego sera (ja użyłam głównie sera cheddar, ale trochę mi zabrakło, więc dodałam też ser podlaski)
- 100 gram masła
- 10 jajek
- 1 szklanka majonezu
- duża garść jarmużu lub szpinaku
Składniki na sos vinegrette:
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj sos vinegrette – wymieszaj dokładnie wszystkie wymienione składniki.
3. Pokrój pieczarki na drobniejsze kawałki, na patelni rozgrzej wiekszą część masła (trochę zostaw, bo będzie potrzebne do wysmarowania formy) i podsmaż pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy masło będzie miało już złotawy kolor, zmniejsz ogień.
4. Posiekaj cebulę lub szalotkę i dodaj do smażących się pieczarek. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
5. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, majonez i ser. Dodaj sól i pieprz. Dodaj pieczarki z cebulą i całość wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
6. Piecz przez 30-40 minut – tak długo aż jajka się zetną, a frittata lekko zabrązowi.
7. Podawaj lekko przestudzoną z dodatkiem jarmużu lub szpinaku z sosem vinegrette.
SMACZNEGO!
Wartości odżywcze w 1 porcji (1/4 całej frittaty):
Tłuszcz – 90g
Białko – 38g
Węglowodany – 8g
Kalorie – 912
No Comment