Blog o modzie i urodzie. Blog modowy, lifestylowy Fit & Fashion

Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką

przepis na sernik z jabłkami

Pyszny, łatwy i idealny na jesień – tak najkrócej podsumowałabym przepis na sernik z jabłkami i kruszonką, który niedawno zagościł na naszym stole. Niech was nie przerazi dość długa lista składników, bo wbrew pozorom wcale nie jest ich tak dużo, a przygotowanie sernika trwa zaledwie kilkanaście minut.

 

Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką

 

Składniki:

Na spód

Na masę serową

Na górę:

 

Przygotowanie:

Spód

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyłóż nimi okrągłą blachę do pieczenia. Ja używam takiej o średnicy około 25 centymetrów. Jeżeli masło jest zbyt twarde, to możesz podgrzać je przez kilkanaście sekund w mikrofalówce.

Masa serowa

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnej misce wymieszaj dokładnie resztę składników. Do wymieszanej masy dodaj powoli ubite białka. Mieszaj bardzo delikatnie, żeby masa nie straciła napowietrzenia. Wlej do blachy do pieczenia.

Góra

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich 3 łyżeczki brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu. Delikatnie rozłóż na masie serowej.

Mąkę wymieszaj z resztą cukru i masłem, tak aby powstała kruszonka. Posyp nią jabłka.

Uwaga! To ważne, żeby białka były dobrze ubite, bo w przeciwnym razie masa serowa może być zbyt rzadka i jabłka z kruszonką mogą się w niej zatapiać.

Pieczenie

Sernik piecz przez 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!