Pyszny, łatwy i idealny na jesień – tak najkrócej podsumowałabym przepis na sernik z jabłkami i kruszonką, który niedawno zagościł na naszym stole. Niech was nie przerazi dość długa lista składników, bo wbrew pozorom wcale nie jest ich tak dużo, a przygotowanie sernika trwa zaledwie kilkanaście minut.

 

Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką

 

Składniki:

Na spód

  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła (około 100 gramów)

Na masę serową

  • 1kg (całe wiaderko) twarogu na sernik
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki masła (około 150 gramów)
  • szczypta soli (do ubijania białek)

Na górę:

  • 3 małe jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki masła (około 50 gramów)

 

Przygotowanie:

Spód

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyłóż nimi okrągłą blachę do pieczenia. Ja używam takiej o średnicy około 25 centymetrów. Jeżeli masło jest zbyt twarde, to możesz podgrzać je przez kilkanaście sekund w mikrofalówce.

Masa serowa

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnej misce wymieszaj dokładnie resztę składników. Do wymieszanej masy dodaj powoli ubite białka. Mieszaj bardzo delikatnie, żeby masa nie straciła napowietrzenia. Wlej do blachy do pieczenia.

Góra

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich 3 łyżeczki brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu. Delikatnie rozłóż na masie serowej.

Mąkę wymieszaj z resztą cukru i masłem, tak aby powstała kruszonka. Posyp nią jabłka.

Uwaga! To ważne, żeby białka były dobrze ubite, bo w przeciwnym razie masa serowa może być zbyt rzadka i jabłka z kruszonką mogą się w niej zatapiać.

Pieczenie

Sernik piecz przez 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!