Dziś mam dla was przepis na przepyszne pieczarki po toskańsku. Jest to danie, które można podawać zarówno z ziemniakami lub makaronem, jak i jako dodatek do mięs – na przykład do steku, mięs z grilla, lub ryby. Tak przygotowane pieczarki mają bardzo mało węglowodanów, więc będą idealne dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Można je mrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet do trzech miesięcy.
Przepis na pieczarki po toskańsku
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 600 gramów pieczarek
- 1 cebula
- pół szklanki białego wina lub bulionu (może być z kostki)
- 150 gramów suszonych pomidorów
- 200 gramów śmietany 12%
- 3 szklanki świeżego szpinaku
- pół szklanki parmezanu
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- W rondelku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj drobno posiekany czosnek.
- Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i podsmażaj przez około dwie minuty, a następnie dodaj pieczarki. Jeżeli są duże, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Mniejszych pieczarek nie musisz kroić.
- Pieczarki podsmażaj przez około pięć minut i po tym czasie zalej je bulionem lub winem. Dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zmniejsz gaz i gotuj mieszając co jakiś czas, aż pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość.
- Cały czas mieszając dodaj śmietanę, następnie liście szpinaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż liście szpinaku się skurczą.
- Parmezan dodaj na sam koniec gotowania, lub posyp nim gotowe danie.
Smacznego!