Blog o modzie i urodzie. Blog modowy, lifestylowy Fit & Fashion

Przepis na pieczarki po toskańsku

pieczarki po toskańsku

Dziś mam dla was przepis na przepyszne pieczarki po toskańsku. Jest to danie, które można podawać zarówno z ziemniakami lub makaronem, jak i jako dodatek do mięs – na przykład do steku, mięs z grilla, lub ryby. Tak przygotowane pieczarki mają bardzo mało węglowodanów, więc będą idealne dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Można je mrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet do trzech miesięcy.

 

Przepis na pieczarki po toskańsku

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i podsmażaj przez około dwie minuty, a następnie dodaj pieczarki. Jeżeli są duże, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Mniejszych pieczarek nie musisz kroić.
  3. Pieczarki podsmażaj przez około pięć minut i po tym czasie zalej je bulionem lub winem. Dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zmniejsz gaz i gotuj mieszając co jakiś czas, aż pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość.
  4. Cały czas mieszając dodaj śmietanę, następnie liście szpinaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż liście szpinaku się skurczą.
  5. Parmezan dodaj na sam koniec gotowania, lub posyp nim gotowe danie.

 

Smacznego!