Dziś mam dla was przepis na przepyszne pieczarki po toskańsku. Jest to danie, które można podawać zarówno z ziemniakami lub makaronem, jak i jako dodatek do mięs – na przykład do steku, mięs z grilla, lub ryby. Tak przygotowane pieczarki mają bardzo mało węglowodanów, więc będą idealne dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Można je mrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet do trzech miesięcy.

 

Przepis na pieczarki po toskańsku

 

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki białego wina lub bulionu (może być z kostki)
  • 150 gramów suszonych pomidorów
  • 200 gramów śmietany 12%
  • 3 szklanki świeżego szpinaku
  • pół szklanki parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

 

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i podsmażaj przez około dwie minuty, a następnie dodaj pieczarki. Jeżeli są duże, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Mniejszych pieczarek nie musisz kroić.
  3. Pieczarki podsmażaj przez około pięć minut i po tym czasie zalej je bulionem lub winem. Dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zmniejsz gaz i gotuj mieszając co jakiś czas, aż pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość.
  4. Cały czas mieszając dodaj śmietanę, następnie liście szpinaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż liście szpinaku się skurczą.
  5. Parmezan dodaj na sam koniec gotowania, lub posyp nim gotowe danie.

 

Smacznego!

przepis na pieczarki po toskańsku