W taki upał jak dziś bez lodów ani rusz! Ze wszystkich możliwych rodzajów lodów najbardziej lubię sorbety, szczególnie te domowej roboty. Dziś mam dla was przepis na pyszny, orzeźwiający sorbet cytrynowy, który najlepiej smakuje właśnie latem. Spróbujcie go koniecznie!

Wypróbuj też: Przepis na zdrowe domowe lody bananowe z chia

 

Truskawkowy sorbet na patyku

 

Składniki:

  • pół kilograma truskawek
  • 10 listków mięty
  • 200 mililitrów lemoniady lub oranżady cytrynowej
  • 50 gram brązowego cukru
  • 20 cienkich plasterków ogórka

 

Przygotowanie:

  1. Wrzuć truskawki i liście mięty do blendera i dokładnie zblenduj. Dodaj 200ml lemoniady/oranżady oraz 50g cukru i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  2. Plasterki ogórka pokrój na ćwiartki i rozdziel między wszystkie foremki do lodów. Mi z takiej ilości składników wyszło 8 lodów.
  3. Nalej sorbet do foremek i wstaw do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu wetknij w każdą z foremek drewniany patyczek.
  4. Zamrażaj przez minimum 4 godziny.
  5. Zamrożone lody możesz wyjąc z foremek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć z powrotem do zamrażalnika i przechowywać je w ten sposób nawet przez miesiąc.

Smacznego <3

przepis na truskawkowy sorbet na patyku

truskawkowy sorbet na patyku przepis