Co prawda ten przepis na tartę ze szparagami miałam zamiar opublikować dopiero za kilka dni, ale doszłam do wniosku, że nie ma na co czekać. Sezon na szparagi trwa tak krótko, że warto wykorzystać go na maksa. O ile dobrze pamiętam, to pod koniec czerwca jest już bardzo ciężko je dostać, więc co roku na wiosnę staram się przyrządzać je jak najczęściej. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na tartę na cieście francuskim ze szparagami, szczypiorkiem i serem feta. Do jej przygotowania używam zazwyczaj gotowego, kupnego ciasta z prostego powodu – przygotowanie domowego ciasta francuskiego jest bardzo czasochłonne ;-)

PS Jeżeli traficie na ten przepis poza sezonem szparagowym, to z powodzeniem możecie je zastąpić brokułami.

 

Sprawdź również: Szybki przepis na pieczone szparagi

 

Tarta na cieście francuskim ze szparagami i serem feta

 

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

4 duże jajka

6 łyżek śmietany 12%

3 łyżki serka topionego naturalnego

sól i pieprz

łyżka posiekanego szczypiorku

100 gram sera feta

5-6 zielonych szparagów

 

Przygotowanie:

1. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Podwiń na brzegach, żeby była tam podwójna warstwa. Forma nie musi być okrągła. Kwadratowa również świetnie się sprawdzi. Całe ciasto, oprócz brzegów, nakłuj widelcem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz w nim ciasto przez około 10-12 minut. Jeżeli zauważysz, że zaczyna się unosić, to od razu nakłuj w tym miejscu widelcem.

2. W czasie gdy ciasto się piecze, w misce wymieszaj jajka z serkiem, śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Szparagi pokrój wzdłuż na 2 połówki.

3. Gotową masę wylej na ciasto, ułóż na niej szparagi oraz posyp pokruszonym serem feta.

4. Zapiekaj w piekarniku przez kolejne 15 minut, aż masa się zetnie, a szparagi i ser zaczną się lekko zarumieniać.

 

Smacznego :-)

tarta na cieście francuskim

tarta na cieście francuskim ze szparagami

 

TAGI: tarta na cieście francuskim, przepis na tartę na cieście francuskim, tarta ze szaragami, tarta na cieście francuskim ze szparagami.