Zapiekane spaghetti to moje najnowsze kulinarne odkrycie. Jest tak proste i pyszne, że sama dziwię się, że wypróbowałam je dopiero kilka dni temu. Mój starszy syn jest obecnie na etapie, kiedy najchętniej codziennie jadłby spaghetti, a ja z kolei bardzo lubię próbować nowych rzeczy i szybko nudzi mnie jedzenie wciąż tej samej potrawy. Buszując w Internecie w poszukiwaniu przepisu na jakiś smaczny obiad znalazłam pomysł na zapiekane spaghetti bolonese i postanowiłam zrobić coś podobnego – oczywiście bez mięsa.
Zapiekane spaghetti jest naprawdę pyszne. Makaron jest delikatny, mocno pomidorowy i rozpływa się w ustach. Jeżeli nie zapiekaliście jeszcze nigdy spaghetti to koniecznie zróbcie to jak najszybciej!
Przepis na zapiekane spaghetti z pieczarkami
Składniki:
1 mała cebula
400g pieczarek
400g makaronu spaghetti
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka soku pomidorowego
200g żółtego sera
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól, papryka ostra i słodka, oregano
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu nie przelewaj go zimną wodą. W czasie kiedy makaron się gotuje, możesz zająć się przygotowaniem sosu.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Kiedy pieczarki ściemnieją i stracą objętość, dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Przypraw ulubionymi przyprawami (ja dodaję tylko sól, pieprz oraz słodka i ostrą paprykę) i doprowadź do wrzenia.
4. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Delikatnie wymieszaj. Posyp startym serem i odrobiną oregano. Ja akurat nie miałam oregano, więc posypałam suszoną natką pietruszki.
5. Zapiekaj około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Sprawdź również: Zdrowy jadłospis na cały dzień
Smacznego <3
TAGI: przepis na zapiekane spaghetti, spaghetti zapiekane z pieczarkami
No Comment