Nie wiem jak wy, ale ja o tej porze roku zupy mogłabym jeść codziennie. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wam przepisem na jedną z moich ulubionych wegańskich zup. Jest to pyszna, kremowa, gęsta wegańska zupa z brokułów, a jej przygotowanie powinno zająć wam nie więcej niż pół godziny. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, kilka słów o brokułach.

 

Dlaczego warto jeść brokuły?

Jednym z najpopularniejszych warzyw posiadających wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie jest brokuł. Zwany też kapustą szparagową, jest wyjątkowo ceniony w medycynie za względu na zawarty w nim sulforafan – przeciwutleniacz o silnym działaniu antynowotworowym. Według badań amerykańskich lekarzy, sulforafan pomaga zwalczać objawy autyzmu oraz zapobiegać chorobie wrzodowej. Duża ilość zawartego w brokułach potasu jest wspaniałym lekiem na nadciśnienie tętnicze. Udrożnia on bowiem naczynia krwionośne i ułatwia wydalanie z organizmu sodu. Dlatego zaleca się jedzenie brokułów cukrzykom i osobom chorym na nadciśnienie. Inne substancje zawarte w kapuście szparagowej powodują opóźnianie efektów starzenia – pogorszenia wzroku i zmniejszenia elastyczności stawów. Brokuły są też źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy B6,  A oraz C i błonnika. Jak więc widać, brokuł wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na urodę i sprawność organizmu, więc warto jeść go jak najczęściej :-)

 

Przepis na wegańską zupę brokułową

Składniki na 4 porcje:

– 2 brokuły

– 2 marchewki

– kawałek selera

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 3 łyżki mąki

– litr bulionu warzywnego

– 1/2 szklanka mleka roślinnego (na przykład sojowego lub migdałowego)

– 1/4 szklanki mleczka kokosowego

– sól (najlepiej himalajska), pieprz i inne ulubione przyprawy

 

Koszt składników: około 16zł

 

dlaczego warto jeść brokuła

 

Przygotowanie:

1. Półtora brokuła, półtora marchewki i nieduży kawałek selera (tyle ile zwykle dodajesz do zupy) pokrój na drobne kawałki. Pozostałe pół brokuła podziel na niewielkie różyczki.

2. Na oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekane warzywa, wyciśnij ząbek czosnku i podsmaż je przez chwilę.

3. Posyp warzywa mąką i mieszając smaż jeszcze przez około minutę.

4. Zalej bulionem warzywnym, dodaj mleko roślinne oraz kokosowe i gotuj przez około 10 minut – tak długo, aż warzywa zrobią się miękkie.

5. Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Ja oprócz soli i pieprzu dodaję trochę ostrej papryki.

6. Delikatnie zmiksuj blenderem ręcznym zupę. Jeżeli chcesz, żeby wyglądała tak, jak na zdjęciu, to blenduj tylko przez chwilę, w przeciwnym razie otrzymasz zupełnie gładką konsystencję.

W międzyczasie możesz przygotować różyczki brokuła, dzięki którym zupa będzie wyglądała jeszcze lepiej:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej różyczki brokuła oraz kawałek marchewki pokrojony w słupki. Dopraw do smaku solą. Podsmażaj je tak długo, aż brzegi brokuła zaczną robić się lekko brązowe. Zarówno marchew jak i różyczki powinny pozostać dość twarde.
zupa brokułowa
zupa z brokuła

 

Smacznego! Jeżeli zdecydujecie się wypróbować ten przepis na wegańską zupę brokułową, to koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak wam smakowało!