Nie wiem jak wy, ale ja o tej porze roku zupy mogłabym jeść codziennie. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wam przepisem na jedną z moich ulubionych wegańskich zup. Jest to pyszna, kremowa, gęsta wegańska zupa z brokułów, a jej przygotowanie powinno zająć wam nie więcej niż pół godziny. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, kilka słów o brokułach.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Jednym z najpopularniejszych warzyw posiadających wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie jest brokuł. Zwany też kapustą szparagową, jest wyjątkowo ceniony w medycynie za względu na zawarty w nim sulforafan – przeciwutleniacz o silnym działaniu antynowotworowym. Według badań amerykańskich lekarzy, sulforafan pomaga zwalczać objawy autyzmu oraz zapobiegać chorobie wrzodowej. Duża ilość zawartego w brokułach potasu jest wspaniałym lekiem na nadciśnienie tętnicze. Udrożnia on bowiem naczynia krwionośne i ułatwia wydalanie z organizmu sodu. Dlatego zaleca się jedzenie brokułów cukrzykom i osobom chorym na nadciśnienie. Inne substancje zawarte w kapuście szparagowej powodują opóźnianie efektów starzenia – pogorszenia wzroku i zmniejszenia elastyczności stawów. Brokuły są też źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy B6, A oraz C i błonnika. Jak więc widać, brokuł wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na urodę i sprawność organizmu, więc warto jeść go jak najczęściej :-)
Przepis na wegańską zupę brokułową
Składniki na 4 porcje:
– 2 brokuły
– 2 marchewki
– kawałek selera
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki mąki
– litr bulionu warzywnego
– 1/2 szklanka mleka roślinnego (na przykład sojowego lub migdałowego)
– 1/4 szklanki mleczka kokosowego
– sól (najlepiej himalajska), pieprz i inne ulubione przyprawy
Koszt składników: około 16zł
Przygotowanie:
1. Półtora brokuła, półtora marchewki i nieduży kawałek selera (tyle ile zwykle dodajesz do zupy) pokrój na drobne kawałki. Pozostałe pół brokuła podziel na niewielkie różyczki.
2. Na oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekane warzywa, wyciśnij ząbek czosnku i podsmaż je przez chwilę.
3. Posyp warzywa mąką i mieszając smaż jeszcze przez około minutę.
4. Zalej bulionem warzywnym, dodaj mleko roślinne oraz kokosowe i gotuj przez około 10 minut – tak długo, aż warzywa zrobią się miękkie.
5. Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Ja oprócz soli i pieprzu dodaję trochę ostrej papryki.
6. Delikatnie zmiksuj blenderem ręcznym zupę. Jeżeli chcesz, żeby wyglądała tak, jak na zdjęciu, to blenduj tylko przez chwilę, w przeciwnym razie otrzymasz zupełnie gładką konsystencję.
Wygląda super ta zupka !!!
Pozdrawiam Zocha
A smakuje jeszcze lepiej! Polecam :-)
Wygląda przepysznie, koniecznie muszę zrobić! :)
Polecam! :-)
Bardzo lubię brokuły :) takiej zupy jeszcze nie jadłam :)