Dynia – troszkę zapomniana przez nasze pokolenie. Używana głównie jako ozdoba na halloween, szturmem wraca na polskie stoły. O jej zdrowotnych właściwościach wiedziały dobrze już nasze babcie. Łatwa w uprawie i tania, dlaczego więc wciąż tak mało doceniana? Aby przekonać nas do używania nowego składnika w kuchni należy użyć jednego z dwóch argumentów: jego wpływu na zdrowie lub walorów smakowych. W przypadku dyni to bardzo proste zadanie, bo dynia jest po prostu smaczna i zdrowa jednocześnie.W dzisiejszym wpisie podam wam przepis na spaghetti z dyni makaronowej, ale najpierw, tradycyjne już, przeczytajcie kilka słów o tym, dlaczego warto jeść dynię.

 

Dlaczego warto jeść dynię?

Już sam kolor tego warzywa wskazuje na dużą ilość β-karotenu, który jest naturalnym sprzymierzeńcem skóry, włosów i paznokci, a także korzystnie wpływa na wzrok. Dynia wspomaga pracę układu moczowego oraz przynosi ulgę w zaparciach. Ponadto, dzięki zawartości witaminy C wspomaga układ odpornościowy w najtrudniejszym, jesienno-zimowym okresie.
Pestki dyni wykazują silne działanie przeciwpasożytnicze oraz zapobiegają rozrostowi prostaty u mężczyzn. Olej z nich jest szczególnie polecany osobom z wysokim cholesterolem. Olej z dyni nie powinien być poddawany wysokim temperaturom, dlatego polecany jest przede wszystkim jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli warzywnych.
Miąższ dyni jest niskokaloryczny– 100 g takiej przekąski to jedynie 30 kalorii. Osoby pozostające na diecie powinny jednak uważać na jej pestki- w tym przypadku 100 g to już niemal 600 kalorii!
Możliwości przyrządzenia dyni jest nieskończenie wiele. Dzieci z pewnością pokochają kolorowe dyniowe muffinki, brownie z dynią lub intensywnie pomarańczową zupę krem. Miąższ dyni świetnie sprawdzi się jako nietypowy farsz do pierogów czy naleśników, natomiast dyniowe placuszki mogą być świetną alternatywą dla znanych wszystkim placków ziemniaczanych.

 

Przepis na spaghetti z dyni makaronowej

Z fetą, pomidorami i oliwkami

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Koszt składników: ok. 20zł

 

Składniki na 4 porcje:

– 1 dynia makaronowa

– 250g pomidorów

– 100g sera feta

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 cebula

– kilkanaście zielonych oliwek

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii

– sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

dynia makaronowa

ser feta

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Dynię przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez około 40-50 minut. Jeżeli możesz bez problemu wbić nóż w skórkę dyni, to znaczy, że jest już upieczona.

2. W międzyczasie w płaskim garnku lub patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wyłączamy palnik, kiedy pomidory będą gorące. Nie możemy dopuścić do tego, żeby się rozgotowały.

3. Łyżką wyjmujemy miąższ dyni i przekładamy go do dużej miski. Przyprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę z czosnkiem i pomidorami. Na wierzch nakładamy pokruszony na małe kawałki ser feta, pokrojone oliwki oraz świeżo posiekaną bazylię.

Smacznego! Dajcie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście ten przepis. A może znacie jakiś inny fajny przepis na spaghetti z dyni makaronowej?

spaghetti z dyni makaronowej

spaghetti z dyni makaronowej przepis