Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Tym razem nie na żaden kosmetyk domowej roboty, ale na przepyszne placki z cukinii. Myślę, że takie placuszki z cukinii są świetną opcją na upalne lato, kiedy nikt nie ma ochoty pocić się godzinami nad garami. Cukinię można obecnie kupić bardzo tanio, więc korzystajmy póki jest czas, bo pamiętam, że zimą kosztowała nawet kilkanaście złotych za kilogram. Placki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Przepis na placki z cukinii

Składniki:

1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze

3 jajka

125g sera mozarella (ten składnik można pominąć)

1 nieduża cebula

5 łyżek mąki

Duży jogurt naturalny

1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżeczki świeżego drobno posiekanego

Sól, pieprz i inne przyprawy. Ja dodaję też słodką paprykę, curry i odrobinę ostrej papryki.

Olej do smażenia.

przepis na placki z cukinii

 

 

Przygotowanie:

1. Cukinie trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie, aby placki nie wyszły zbyt mokre i rozbabrane, należy ją posolić i odstawić na około 15 minut, żeby puściła wodę. Wody będzie całkiem sporo, co widać na poniższym zdjęciu. Należy ją wylać.

jak zrobić placki z cukinii

 

2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.

 

3. Dodajemy cebulę do miski z cukinią. Następnie dodajemy też 2 łyżki jogurtu (resztę zostawiamy – posłuży jako sos do placuszków), jajka, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką. Oczywiście można to zrobić mikserem, ale masę jest bardzo łatwo wymieszać, więc naprawdę wystarczy łyżka.

przepis na placki z cukinii

 

4. Mozarellę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do ciasta na placki i dokładnie mieszamy.

placki z cukinii przepis

 

5. Małe porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oleju z obu stron, aż się przyrumienią.

Podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego :-)

placki z cukinii

placuszki z cukinii