Nie ma co ukrywać, że zdecydowanej większości z nas owsianka niezbyt dobrze się kojarzy. A szkoda, bo płatki owsiane są bardzo zdrowe, a spożywane regularnie mają niesamowicie dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bardzo popularne w ostatnim czasie są diety owsiane, bazujące na spożywaniu tej potrawy w ogromnych ilościach. Dlaczego jeszcze warto postawić na naturalne płatki owsiane? Poniżej wypisałam 7 powodów, dla których warto po nią sięgnąć. Poniżej zostawiam wam też przepis na przepyszną pieczoną owsiankę bananową, a jeżeli wolelibyście przepis, który jest bardziej fit, to znajdziecie go tutaj – w jednym z vlogów na moim kanale.

 

7 powodów dla których warto jeść owsiankę

1. Owsianka zawiera nie tylko mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Stanowi również pokarm bogaty w błonnik, węglowodany złożone i żelazo.
2. Składniki owsianki skutecznie zapobiegają występowaniu występowaniu pewnego rodzaju nowotworów.
3. Dieta wzbogacona w płatki owsiane pozwala na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.
4. Owsianka posiada dużo bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu spowolnione zostaje trawienie węglowodanów, a do tego cukier jest uwalniany wolniej a my mamy energię i czujemy się syci przez dłuższy okres czasu.
5. W skład większości gotowych owsianek wchodzą tylko naturalne składniki ( wyjątkiem są te smakowe, zawierające dodatkowo duże ilości cukru).
6. Owsianka jest bardzo szybka i wygodna w przygotowaniu.
7. Spożywanie nawet 3/4 szklanki płatów owsianych dziennie pozwala na zmniejszenie poziomu cholesterolu i ryzyka wystąpienia chorób serca.

Przepis na pieczoną bananową owsiankę

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli (szczypta)
  • łyżeczka cynamonu (jeżeli nie przepadasz za cynamonem możesz dodać mniej lub go pominąć)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła

przepis owsianka bananowa

 

Przygotowanie:

1. Wymieszaj suche płatki owsiane z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodaj mleko, jajko i masło. Jeżeli masło jest zbyt twarde, roztop je w mikrofalówce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

2. Jeden banan pokrój na cienkie plasterki i ułóż na spodzie naczynia żaroodpornego. Wlej do naczynia wymieszane składniki, a następnie połóż na nich drugi banan pokrojony na cztery części.

Jeżeli lubisz jeść na śniadanie gorącą owsiankę, to całość możesz przygotować wieczorem, wstawić do lodówki na noc, a upiec dopiero rano.

3. Owsiankę piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut – tak długo, aż brzegi będą zarumienione. Jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc podawaj ją tak, jak lubisz.

Smacznego!