Ostatnio zaczęłam ćwiczyć trochę intensywniej. Zależy mi na tym, żeby do wiosny być w dobrej formie, a do lata mieć już fajną, wysportowaną sylwetkę. Zawsze, kiedy poświęcam więcej czasu na treningi staram się też odżywiać zdrowo. Zdaję sobie sprawę z tego, że zła, bezwartościowa dieta może sprawić, że choćbyśmy nie wiem, jak mocno się starali i wylewali z siebie siódme poty na siłowni, to nie osiągniemy zamierzonych rezultatów. Raz w tygodniu pozwalam sobie na cheat meal, ale na co dzień obżeranie się niezdrowymi, kupnymi słodyczami nie wchodzi w grę. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego (a mam ją często!), to przygotowuje sobie w domu, jakieś zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedne z moich ulubionych fit ciasteczek z kaszy jaglanej i marchewki. Do ciasteczek nie dodajemy żadnego cukru, a i tak są pyszne i słodkie, dzięki naturalnym cukrom występującym w marchewce, rodzynkach i daktylach. Fit ciasteczka są dowodem na to, że można się odżywiać zarówno zdrowo jak i smacznie, nie rezygnując przy tym z małych przyjemności.

 

Przepis na fit ciasteczka bez cukru

Składniki:

150g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)

ok 350g marchewki

pół szklanki rodzynek

1/4 szklanki jagód goji (opcjonalnie)

kilka daktyli

100g wiórków kokosowych

3 łyżki mąki

3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego, ale może być też zwykły)

płaska łyżka stołowa cynamonu

sól

 

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki, jagody goji i daktyle moczymy w gorącej wodzie.

2. Przestudzoną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe, namoczone rodzynki i jagody goji, namoczone i pokrojone w kosteczkę daktyle, mąkę, olej, cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najłatwiej i najszybciej jest to zrobić rękoma zamiast męczyć się łyżką.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Z masy formujemy nieduże ciasteczka o grubości 5-8mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut.