Brownie to przepyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które udaje się zawsze :-) Dzięki dyni wygląda trochę inaczej niż zwykle, bo jest  nim też trochę jaśniejszego ciasta. Poniżej znajdziecie przepis, jak je wykonać.

 

Przepis na brownie z dynią

Podaję składniki na dość małą blaszkę lub naczynie żaroodporne. Jeżeli chcecie upiec większe brownie, to musicie wszystkie składniki pomnożyć x2.

 

Składniki na brązowe ciasto:

2/3 kostki masła

120g gorzkiej czekolady

szklanka cukru

2 jajka + białko z jednego jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

składniki na brownie

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do niej wszystkie składniki oprócz masła i czekolady.

Masło i czekoladę rozpuszczamy razem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i kiedy trochę się przestudzą (nie chcemy, żeby ich temperatura ścięła jajka), dodajemy do reszty składników.

Mieszamy ciasto ręcznie lub mikserem. Ja zrobiłam to ręcznie, bo bardzo łatwo jest je wymieszać i uznałam, że szkoda czasu na wyjmowanie z szafki miksera.

W trakcie uważamy na małe podżeraki, które uwielbiają wyjadać ciasto prosto z miski :-)

blog lifestylowy

 

Składniki na masę z dynią:

3 łyżki stołowe puree z dyni (przepis jak je zrobić znajdziecie tutaj – klik)

1 jajko + żółto z jednego jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

szczypta cynamonu

 

składniki na ciasto dyniowe

 

Przygotowanie masy z dynią:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

 

Pieczenie:

Ciemną masę wlewamy do naczynia żaroodpornego lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nalewamy jasną masę i staramy się zrobić na cieście marmurkowy wzorek. Mój przed upieczeniem wyglądał całkiem nieźle, ale kolory prawie całkowicie zlały się podczas pieczenia. No cóż, może następnym razem wyjdzie mi ładniejsze brownie.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :-)

brownie dyniowe

przepis na brownie z dynią