Kochani, dziś mam dla was przepis na jedną z moich ulubionych zup na jesień i zimę. Jest to przepyszna zupa pomidorowo-paprykowa, którą serwuje z klopsikami drobiowymi. Ponieważ jestem na diecie ketogenicznej, nie jem makaronu, a faktem jest, że tak naprawdę raczej ciężko najeść się do syta zupą bez makaronu czy ryżu. Dlatego właśnie do tej zupy dodaje klopsiki, które sycą mnie na bardzo długo. Wy oczywiście możecie jeść ją również z makaronem, ryżem lub grzankami :-)

 

Niskowęglowodanowa zupa pomidorowo – paprykowa

Przepis

 

Składniki na klopsiki:

  • 500g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • pół szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (ja używam kokosowej, ale z migdałową też będą pyszne)
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pół posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół szklanki parmezanu lub sera cheddar
  • sólo i pieprz

 

Składniki na zupę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400g grillowanej czerwonej papryki (można ją przygotować samodzielnie, ale może też być ze słoika)
  • 800g pomidorów z puszki
  • 2 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • półtorej cebuli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • bazylia świeża lub suszona
  • pół szklanki parmezanu lub cheddara

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę i mleko. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę, zioła prowansalskie i ser. Ja tym razem użyłam sera cheddar, bo parmezanu akurat nie było w sklepie, ale wydaje mi się, że z parmezanem klopsiki wychodzą smaczniejsze. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i uformuj z nich klopsiki. Mi z takiej ilości wyszło 14 sztuk.

  2. Klopsiki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 1-2 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj pomidory i czerwoną grillowaną paprykę oraz rosół. Jeżeli używasz papryki ze słoika, pamiętaj, żeby ją dobrze odcedzić.

  4. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym i gotowe. Podawał posypane serem i świeżą lub suszoną bazylią.

     

    Koniecznie sprawdź również przepis na lekką zupę pomidorową oraz wegetariańską keto frittatę z pieczarkami.

Smacznego!