Wpisem tym rozpoczynam krótki cykl o grupach kolorystycznych warzyw i owoców.

Czy wiedzieliście, że warzywa i owoce o określonych kolorach mają podobne właściwości? Ja dowiedziałam się o tym stosunkowo niedawno, a ponieważ bardzo interesuję się zdrowym odżywianiem, postanowiłam nieco zagłębić się w temat.

Na pierwszy ogień idą:

Owoce i warzywa niebieskie oraz fioletowe

Przede wszystkim nie chodzi tu o warzywa i owoce stricte w tych kolorach, bo do tej grupy zaliczają się również czarne oraz granatowe.

Cechuje je przede wszystkim zawartość antocyjany. Antocyjany to flawonoidy będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Niszczą wolne rodniki, pomagając opóźnić proces starzenia. Ponadto pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie oraz leczyć infekcje układu moczowego. Działają dobrze na wzrok. Co ciekawe hamują nawet rozrost komórek nowotworowych.

Niebieskie i fioletowe warzywa:
Czarne oliwki, czerwona kapusta, bakłażan, marchew ciemnej odmiany.

Niebieskie i fioletowe owoce:
Jeżyny, borówki, czarne porzeczki, winogrono, śliwki, czarny bez, figi, aronia. Do tej grupy zalicza się również żurawina, mimo że ma ciemnoczerwony kolor.

 

Przychodzą Wam do głowy jeszcze jakieś warzywa i owoce w tych kolorach?