We wczorajszym wpisie mogliście przeczytać o naturalnych antybiotykach, które pomogą w walce z przeziębieniem, grypą i zapaleniem zatok, a dziś zajmiemy się kilkoma innymi dolegliwościami, które można leczyć za pomocą naturalnych leków.

 

Naturalne leki na zapalenie pęcherza

 

Żurawina

Rośliną, z której leczniczych właściwości chętnie korzystały już nasze babki, jest żurawina. Jest ona znana głównie ze swego wpływu na drogi moczowe, przez co choroby pęcherza leczone są głównie za pomocą preparatów zawierających wyciąg z tej rośliny. Działanie antybakteryjne oraz wysoka zawartość witaminy C to kolejne czynniki, dzięki którym żurawina do dziś zajmuje bardzo ważne miejsce w medycynie naturalnej. Sok z żurawiny najlepiej pij rozcieńczony niegazowaną wodą mineralną. Jeżeli nie lubisz kwaśnego smaku, możesz dosłodzić sok miodem.

 

Rumianek

Lekiem na wiele uciążliwych i przykrych dolegliwości jest też znany od dawna rumianek. To wyjątkowy lek, który świetnie radzi sobie z bakteriami oraz ze stanami zapalnymi. Medycyna naturalna korzysta z niego również jako ze środka, który pomaga w leczeniu ran. Cztery łyżki suszonego rumianku zalej litrem wody i zagotuj. Następnie zdejmij z gazu i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Przelej napar do miski i zrób sobie 10-15 minutową nasiadówkę. Powinna ona odkazić drogi moczowe oraz zlikwidować ból i pieczenie.

 

Nagietek lekarski

Łyżkę nagietka lekarskiego wymieszaj z łyżką rumianku i łyżką krwawnika. Zalej dwoma szklankami wrzącej wody i odstaw na pół godzinym a następnie przecedź. Pij po filiżance trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem przez około 10 dni. Taki napar działa odkażająco na drogi moczowe oraz przyspiesza leczenie zapalenia pęcherza.

 

Pokrzywa i natka

Napar z pokrzywy i natki działa moczopędnie, więc pozwoli ci szybciej pozbyć się bakterii z układu moczowego. Łyżkę suszonej pokrzywy i łyżkę suszonej lub świeżej natki pietruszki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut. Do naparu możesz dodać trochę miodu. Pij po 1 szklance 3 razy dziennie.

 

Naturalne leki na bóle stawów

Bóle stawów i mięśni często towarzyszą grypie i przeziębieniu, ale mogą również pojawiać się na skutek zmian pogody oraz kiedy powietrze jest szczególnie wilgotne.

 

Ziele przetacznika

Ziele przetacznika łagodzi bóle stawów spowodowane zmianami pogody. Trzy łyżki ziela przetacznika zalej 1/2 litra wódki 40%. Odstaw na dwa tygodnie, ale staraj się dość często wstrząsać butelką. Do dwóch tygodniach przecedź i przelej do ciemnej butelki. Miejsca w których występuje ból nacieraj nalewką co najmniej dwa razy dziennie.

 

Biała gorczyca

Gorczyca ma działanie przeciwreumatyczne. Aby korzystać z jej dobrodziejstw wystarczy zaszyć lub włożyć nasiona gorczycy do płóciennego woreczka. Jeżeli problem dotyczy dłoni lub stóp, to możesz je wkładać do miseczki z ziarnami gorczycy. Jeżeli ból występuje w kręgosłupie, to rozsyp ziarenka na prześcieradle i śpij na nich. Takie okłady możesz stosować codziennie przez 7-10 dni.

 

Macierzanka

Działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i odprężająco. 100 gram igieł jałowca oraz 100 gram igieł sosny wymieszaj z zielem macierzanki, korą wierzbową i 50 gramami tymianku. Wsyp mieszankę do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie przecedź i wlej do wanny z ciepłą wodą. Podczas kąpieli delikatnie masuj bolące miejsca. Taką kąpiel możesz robić sobie co dwa dni.

 

Bluszczyk

Dwie łyżki bluszczyku kurdybanku zalej szklanką wrzątku i szklanką octu spirytusowego. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a następnie przestudź i odcedź odwar. Przed użyciem lekko podgrzej, maczaj w nim mały ręcznik i przykładaj do bolącego miejsca. Okłady takie przynoszą ulgę w bólach pochodzenia artretycznego i reumatycznego oraz przy bólach stawów.

 

Naturalne leki na dolegliwości żołądkowe

Jesienią, kiedy temperatury są coraz niższe, a my czujemy się przemarznięci i przemęczeni, dużo chętniej sięgamy po bardziej tłuste i kaloryczne jedzenie. W efekcie częściej męczą nas dolegliwości żołądkowe, takie jak zgaga, nadkwasota i problemy z trawieniem.

 

Jagody jałowca

Jagody jałowca działają żółciopędnie i moczopędnie. Wspomagają trawienie i likwidują niestrawność, jednak nie można ich stosować przy stanach zapalnych żołądka i jelit. 100 gram jagód jałowca zalej szklanką wódki. Po tygodniu przelej przez gazę i wyciśnij przez nią jagody. Przelej do butelki, najlepiej ciemnej. Pij 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli rozcieńczonych w 200ml wody.

 

Mieszanka ziół na zgagę

Pomoże w walce ze zgagą oraz odbijaniem. Mieszankę możesz przygotować samodzielnie z ziół kupionych w sklepie zielarskim. Wymieszaj po 100 gram dziurawca i rumianku z 50 gramami korzenia mniszka lekarskiego, kwiatostanu kocanki piaskowej oraz liści mięty pieprzowej i 20 gramami kminu i kory kruszyny. Łyżeczkę takiej mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut. Pij 2 razy dziennie między posiłkami.

 

Aloes

Aloes jest świetnym lekarstwem na nadkwasotę. Hamuje wydzielanie kwasu solnego oraz rozwój bakterii i wirusów. Zmniejsza zgagę, likwiduje wzdęcia oraz zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. 250 dag miąższu aloesu zmiksuj ze szklanką czerwonego wytrawnego wina i trzema łyżeczkami miodu akacjowego. Odstaw w ciemne miejsce na 5 dni, a następnie przecedź i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Godzinę przed jedzeniem pij jedną łyżeczkę tego specyfiku.

 

Przeczytaj również:

Naturalne antybiotyki na przeziębienie, grypę i zapalenie zatok

naturalne leki na zapalenie pęcherza moczowego, naturalne leki na bóle stawów, naturalne leki na dolegliwości żołądkowe