Nie każde jedzenie, o którym sądzimy, że powinno być przechowywane w lodówce, naprawdę powinno być w niej trzymane. Jeśli masz w zwyczaju trzymanie owoców i warzyw w lodówce, tak samo jak mlecznych produktów, ten artykuł być może sprawi, że trochę zmienisz swoje nawyki. Sprawdź, których produktów nie powinniśmy nigdy trzymać w lodówce, aby jak najdłużej zachować ich świeżość i smak. Następnie upewnij się, że unikasz błędów dotyczących przechowywania jedzenia.
Jedzenie, którego nie powinnaś trzymać w lodówce
1. Awokado
Większość z nas trzyma awokado w lodówce, wierząc, że dzięki temu przetrwa ono kilka dni dłużej. Okazuje się, że najlepiej jest trzymać awokado w temperaturze pokojowej, aby pozwolić im dojrzeć i pozostać świeżym. Dopóki awokado nie jest zbyt dojrzałe, możesz trzymać je na blacie w kuchni, a jeżeli chcesz, żeby szybciej dojrzało, połóż je między banany, jabłka lub do papierowej torebki.
2. Bazylia
Byłam zaskoczona, gdy odkryłam, że trzymanie bazylii w lodówce jest wielkim błędem. Teraz wiem, dlaczego moja bazylia szybko więdła i wyglądała jakbym ją wysuszyła suszarką do włosów. Jeśli brzmi to dla ciebie znajomo, mam dla ciebie rozwiązanie. Przywróć swojej bazylii życie, trzymając ją na parapecie w słoiku lub szklance wypełnionej świeżą wodą.
3. Arbuz
Być może wiesz, że arbuz jest wypełniony silnymi antyutleniaczami, takimi jak likopen i zeaksantyna. Trzymanie całego arbuza w lodówce przez długi czas niszczy wszystkie antyoksydanty, nawet te najsilniejsze. Dopóki twój arbuz nie jest pokrojony, nigdy nie trzymaj go w lodówce.
4. Ziarna kawy
Jakiś czas temu usłyszałam o tym, że trzymanie kawy w lodówce sprawia, że dłużej zachowuje ona swój smak i aromat. Sprawdziłam tę informację i okazała się ona nie do końca wiarygodna. Okazuje się, że w rzeczywistości jest wręcz przeciwnie – zarówno ziarna kawy, jak i już zmielona kawa, bardzo szybko tracą swoją świeżość i smak, kiedy są trzymane w tak niskiej temperaturze.
5. Tropikalne owoce
Ananas, mango, kiwi i inne tropikalne owoce mają skomplikowaną relację z zimnem. One kochają ciepłe temperatury, więc dopóki ich nie pokroisz, nie trzymaj ich w lodówce. W ten sposób zachowasz wszystkie substancje odżywcze i nie zatrzymasz procesu ich dojrzewania.
6. Zawierające sód sosy
Zawierające sód sosy, takie jak na przykład sos sojowy mogą przetrwać w perfekcyjnym stanie bez lodówki. Posiadają one duże ilości soli, która jest świetnym konserwantem.
7. Czosnek i cebula
Czosnek i cebula radzą sobie świetnie bez lodówki, ale mimo to nadal wielu ludzi popełnia błąd trzymania ich w lodówce. Czosnek i cebula mogą spokojnie leżeć w spiżarni nawet przez miesiąc i pozostać świeże. Jedyne o czym musisz pamiętać, aby jak najdłużej pozostały świeże, to aby trzymać je z dala od ziemniaków.
Czy znasz jeszcze jakieś produkty, który często są przechowywane w lodówce, a w rzeczywistości nie służą im niskie temperatury? Jeżeli tak, to koniecznie daj o nich znać w komentarzu pod tym wpisem.
Nie miałam pojęcia, że czosnku i cebuli nie wkłada się do lodówki i tam własnie przechowuje od zawsze ;p chyba czas to zmienić ;) Pozdrawiam