Mamy szczęście żyć w czasach, w których mamy dostęp do technologii zamrażania, jakiej ludzie nie mieli jeszcze pół wieku temu. Oznacza to, że jeśli masz świeże warzywa z ogrodu lub supermarketu, możesz utrzymać je tak smaczne jak w dniu, w którym je kupiłeś lub zebrałeś. Kiedy warzywa są odpowiednio przygotowane i mrożone, można oczekiwać, że będą nadawały się do rozmrożenia i spożycia od sześciu do 12 miesięcy. Niezależnie od tego, czy masz do czynienia z produktami z własnego ogrodu, czy po prostu chcesz zamrozić świeże warzywa ze sklepu, powinieneś wiedzieć, jak zrobić to w sposób prawidłowy.

Jak zamrażać świeże warzywa?

Przygotowanie i pakowanie

Jeśli chodzi o świeże warzywa zbierane z ogrodu lub kupowane na targu rolniczym, czas jest najważniejszy. Świeże warzywa powinny być zamrożone zaledwie kilka godzin po ich zebraniu. Bez względu na to, jakiego rodzaju pojemników do przechowywania używasz (może to zależeć od zamrażanej ilości), muszą one być odporne na wilgoć i trwałe oraz wytrzymywać niskie temperatury zamrażarki. Zamiast zamrażać żywność w tanich woreczkach na kanapki, wybież torebki i plastikowe pojemniki, które są specjalnie do tego przeznaczone. Warzywa przed zamrożeniem trzeba dokładnie umyć. Może je również zblanszować.

Przeczytaj również: Jak uporządkować produkty w lodówce?

Co to jest blanszowanie?

Blanszowanie to proces gotowania lub gotowania na parze warzyw przez krótki czas w celu spowolnienia enzymów, które mogą prowadzić do utraty smaku, koloru i tekstury, a następnie natychmiastowego przepłukania ich pod zimną bieżącą wodą. Ten krok ma kluczowe znaczenie dla prawie wszystkich warzyw do zamrożenia, a czas różni się w zależności od danego warzywa i jego wielkości. Optymalny dla danego produktu czas blanszowania znajdziesz w Internecie. Warto go sprawdzić, ponieważ zbyt długie blanszowanie może przynieść odwrotny skutek – zabije smak, kolor oraz witaminy.

Blanszowanie nie tylko spowalnia szkodliwe enzymy, ale działa też jak środek dezynfekujący, oczyszczając warzywa z wszelkiego brudu i mikroorganizmów z twojego ogrodu. Kolejną zaletą blanszowania jest zachowanie niezbędnych witamin, takich jak potas, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witamina A i witamina C, które są zawarte w produktach.

Krok po kroku

Pokrój warzywa na kawałki tego samego rozmiaru. Rozmiar zależy od warzywa i od tego, ile planujesz zamrozić. Napełnij miskę lodowatej wody i miej ją w pobliżu. Gotuj warzywa w energicznie wrzącej wodzie przez zalecany czas blanszowania. Odcedź i natychmiast zanurz lub przepłucz warzywa lodowatą wodą. Przełóż blanszowane warzywa do szczelnych pojemników lub woreczków do zamrażania. Porada od specjalistów: pozostaw około 3-4 centymetrów miejsca na górze plastikowego pojemnika lub wyciśnij nadmiar powietrza z zamykanych na suwak plastikowych torebek do zamrażania.

Nie wszystkie warzywa nadają się do zamrażania

Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe i są takie, które po prostu nie wytrzymują procesu zamrażania. Nie zamrażaj rzeżuchy, ogórków, endywii, sałaty i rzodkiewki. Ze względu na wysoką zawartość wody po prostu nie zachowają się tak dobrze jak warzywa korzeniowe i rozmrożą delikatne, wiotkie i zalane wodą. Na szczęście rozmrażanie warzyw jest najłatwiejszą częścią tego procesu. Po prostu wrzuć zamrożone warzywa do sitka i polej je zimną wodą.